2024. május 5., vasárnap

Kettős állampolgár is lehet rendőr

Pásztor Bálint: Rendőrségi munkahelyek betöltésekor figyelembe kell venni a nemzeti kisebbségekhez tartozók megfelelő képviseletét és a hivatalos használatban levő nyelvek ismeretét
A részarányos foglalkoztatás a rendőrségre, és más állami szervekre vonatkozóan is, része a 23. tárgyalási fejezet akciótervének (Molnár Edvárd felvétele)

A részarányos foglalkoztatás a rendőrségre, és más állami szervekre vonatkozóan is, része a 23. tárgyalási fejezet akciótervének (Molnár Edvárd felvétele)

A képviselők pénteken a parlament rendkívüli ülésén szereplő 5 törvényjavaslat – a rendőrségről szóló, a közrendről szóló, a közterületen való gyülekezésről szóló és az információbiztonságról szóló törvény, valamint a reklámtörvény – kapcsán benyújtott több mint 500 módosítási indítványról folytattak vitát. Elsősorban azok a módosítási indítványok kerültek szóba, amelyeket a kormány nem fogadott el. A képviselők részéről a legtöbb észrevétel a rendőrségről szóló törvényre érkezett: 339 módosítási indítványt nyújtottak be rá.

A Szerb Haladó Párt képviselői dicsérték az új törvényt, az ellenzéki képviselők azonban felszólalásukban rámutattak, elhamarkodott megfogalmazásban készült a törvény, ezt bizonyítja az is, hogy a valamivel több mint 200 szakaszból álló törvényre több mint 300 módosítási indítvány érkezett. Nebojša Stefanović belügyminiszter azonban kiemelte, a kormány 103 módosítási indítványt fogadott el ezzel a törvénnyel kapcsolatban, amelyek közül több mint hatvan műszaki jellegű. Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt képviselője reagálva a miniszter mondataira, elmondta, az, hogy a benyújtott módosítási indítványok jelentős része műszaki jellegű, olyan hatás kelt, mintha a parlament módosítaná és bővítené a törvényjavaslatot. Vladimir Pavićević, az Új Párt képviselője statisztikai kimutatással mutatott rá, hogy az ellenzék 30 százalékban járult hozzá a hatalmon levő párt munkájához, kiemelte, ugyanilyen sikerre számít a választásokon is. A kampányhangulat hétfő óta belengi a képviselőházat. Így a képviselők legtöbbször a felszólalásukat arra használják, hogy a munkájuk eredményességét, vagy ellenfelük eredménytelenségét hangsúlyozzák.

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

A kormány a 103 indítvány közül a többi között elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség rendőrségről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványát is. Ezek a módosítási indítványok már a törvényjavaslat részévé váltak. Arról, hogy az elfogadott módosítási indítványoknak milyen hozadéka lesz, Pásztor Bálint VMSZ-képviselővel beszélgettünk.

Középtávon ez azt jelenteni, hogy növekedni fog a magyarok aránya a belügyminisztériumban, azaz a rendőrségen. Most először tartalmaz Szerbiában a rendőrségi törvény egy olyan megoldást, amelynek értelmében a rendőrségi munkahelyek betöltésekor figyelembe kell venni három tényezőt: a lakossági arányokat, a nemzeti kisebbségekhez tartozók megfelelő képviseletét, valamint a hivatalos használatban levő hivatalos nyelvek ismeretét. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhasson a teljes egyenrangúság a többséghez és valamely nemzeti kisebbséghez tartozók között. A törvényjavaslatban ugyan szerepelt egy megfogalmazás a részarányos foglalkoztatásra vonatkozóan, de az általunk benyújtott módosítási indítvány sokkal részletesebben és pontosabban szabályozza ezt a kérdést – részletezte Pásztor Bálint. – Eljött az idő, amikor a törvényben megfogalmazott feltételeket Szerbiának is nagyon komolyan be kell tartania, hiszen az Európai Unió is figyelemmel fogja kísérni nemcsak ebben az esetben, hanem úgy egyáltalán a jogállamiság megvalósulásának keretében a törvények alkalmazását. A részarányos foglalkoztatás a rendőrségre, és más állami szervekre vonatkozóan is, része a 23. tárgyalási fejezet akciótervének, valamint a külön kisebbségi akciótervnek is, amelyet a szerbiai kormány a következő napokban fog elfogadni – mutatott rá.

Hozzátette, hogy a kormány által elfogadott módosítási indítvány második eleme a kettős állampolgárságra vonatkozik.

Ezek után a kettős állampolgárok egyszerűbben, könnyebben válhatnak rendőrré, mint az elmúlt időszakban. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy 2011 előtt kettős állampolgárok nem állhattak a rendőrség alkalmazásában. 2011-ben a VMSZ-nek sikerült elérnie, hogy ezt az általános kitételt a törvényből töröljék, de ezt úgy értelmezték, hogy a kettős állampolgárok foglalkoztatása kivételt jelentett. Most pedig az új törvényben elfogadott módosítási indítványnak köszönhetően a belügyminisztérium nagyon pontosan meghatározza majd, melyek azok a munkahelyek, amelyeket kettős állampolgárok nem tölthetnek be. A rendőrök esetében nem lesz a jövőben feltétel. Vagyis ez az akadály is elhárul azok a nemzeti kisebbségek esetében, akiknek az elmúlt időben választaniuk kellett a kettős állampolgárság vagy a belügyminisztériumban betöltendő munkahely között – mondta Pásztor Bálint.