2024. április 28., vasárnap
JEGYZET EGY FOTÓHOZ

Nyolcmegkettő

A címben olvasható szó nem létezik a magyar nyelvben, ám ha elemeire bontjuk, van értelme. Viszont a fényképen látható matematikai fölvetésnek nem találom az üzenetét.

A lakodalmas rockra szakosodott 3+2 együttes esetében értettem a képletet, a 3 Bugyi-testvér mellett 2 másik muzsikus játszott a zenekarban. No de mit jelenthet a toalettpapír csomagolásán a számkombináció?

Jó, nem vagyok annyira lökött, hogy ne tudnám, tíz tekercs van a csomagban.

(Fekete J. József felvétele)

(Fekete J. József felvétele)

De akkor meg miért nem azt nyomtatták a nejlonra, hogy 10? Mert ha 8 tekercset szeretnék vásárolni, akkor azt a csomagolást választom, amelyikben ennyi van. Ha kettőt, akkor olyat választok, ha meg tízet, akkor meg olyat. Annak, aki ismeri a matematikai alapműveleteket, a 10-nek a 8+2-höz képest nincs semmilyen többletjelentése, mint ahogy annak sincs funkcionális hozadéka, hogy barackillatú a budipapír. Akkor mondjuk lenne, ha árukapcsolás során két különböző termék lenne a csomagolásban, az egyikből nyolc, a másikból kettő. Például toalettpapír és papír zsebkendő.

Ráadásul a feladványban a kettes szám aránytalanul nagyobb méretű a nyolcasnál, ami az én olvasatomban valami olyat jelent, hogy a gyártó megajándékoz két gurigával, magyarán nyolcért fizetek, kettőt ráadásként kapok. Grátisz. Csakhogy, amennyiben így lenne, azt egyértelműen föl kellene tüntetni a csomagoláson. Így a 8+2-t képtelen vagyok másként értelmezni, mint: nyolcmegkettő.