2024. május 7., kedd

A szűrés életet menthet

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A rosszindulatú (malignus) daganatok közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek, károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket – egyes esetekben közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A rosszindulatú daganatok növekedésük során betörnek a környező szövetekbe, a jóindulatúak vagy benignus tumorok viszont nem, mert ezeket általában kötőszövetes tok határolja.

Fontos odafigyelni testünk jelzéseire, és ha bármilyen – daganatra specifikus – figyelmeztető tünetet észlelünk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Összefoglaljuk a legyakoribb daganatok első tüneteit.

Emlődaganat

Korai, jellegzetes tünet lehet a leggyakrabban önvizsgálat során felfedezett különálló, nem nyomásérzékeny, nem körülhatárolt, tömött vagy kifejezetten kemény tapintatú, nem elmozdítható csomó, illetve a bimbó váladékozása. A daganat fölött a bőr behúzódhat, illetve véres váladékozást is észlelhetünk. Az esetek egy részében az emlő mérete is megváltozhat: ödémássá, fájdalmassá válhat, valamint megnagyobbodott nyirokcsomók jelenhetnek meg az emlő környéki, a hónaljárokban található nyirokrégiókban.

Fül-, orr- és gégedaganatok

Egyik jellegzetes tünet lehet az állandó vagy visszatérő, illetve fokozódó rekedtség. A nyakon kemény tapintatú csomó(k) jelenhetnek meg, illetve nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom is kialakulhat. Jellegzetes panasz lehet az idegentest vagy gombóc érzés, később, amikor a daganat növekszik, fulladásérzés is felléphet főként fekvő helyzetben, illetve a nyelés is nehezítetté válhat. Gyakran a véres köpet az első figyelmeztető jel.

Hasnyálmirigy-daganat

Az emésztőrendszer harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganata. Jelentős fogyással, gyengeségérzéssel, puffadással, zsírszéklet megjelenésével járhat. A kezdeti bizonytalan hasi fájdalom később erősödik, övszerűvé válik. Sárgaság is kialakulhat.

Heredaganatok

Napjainkban az egyik legsikeresebben gyógyítható rákbetegség. Eleinte a herében tapintható fájdalomra tömött göb hívhatja fel a figyelmet, ami később fájdalmassá válik. Sok esetben a here megnagyobbodik, mivel a herezacskóban folyadék szaporodik fel. Ha a daganat hormont termel, a mellek megnagyobbodhatnak. A fájdalom gyakran a deréktájékon jelentkezik. Ha előrehaladott a folyamat, a lágyékon tapintható nyirokcsomók jelennek meg.

Hólyagdaganat

A leggyakoribb specifikus tünet a vérvizelés, véres vizelet lehet. A daganat első tüneteként előfordulhat a gyakori vizelés, vizelési nehézségek, valamint kezelésre nem reagáló húgyúti fertőzések is. Gyakran az ismeretlen okból kialakult étvágytalanság, fogyás, vérszegénység hátterében is ez a rákbetegség állhat.

Májdaganat

A májban gyakrabban fordulnak elő más daganatok áttétei mint elsődlegesek. A rosszindulatú májdaganatok gyakran lázzal, fogyással, májmegnagyobbodással, sárgasággal járnak. Nyomásérzékenység lehet a bordaív alatt, esetenként a tumor is tapinthatóvá válik.

Méhnyakrák

Ez a ráktípus gyakrabban fordul elő azon nőknél, akik fiatal korban kezdték a nemi életet, akik gyakran váltogatják partnerüket, vagy többször szültek. Azonban sokáig nem okoz panaszt, ezért fontos hangsúlyozni a nőgyógyászati rákszűrés fontosságát a korai felismerés céljából. Előrehaladott stádiumban a daganat bővebb folyással vagy vérzéssel jelentkezik. Gyakori panasz a derék-, kismedencei fájdalom, illetve az alsó végtagok ödémája.

Petefészek-daganat

Klinikailag tünetszegény, sokféle daganatos megbetegedést utánozhat. Alhasi feszülést, fájdalmat okozhat, később pedig puffadás, fogyás, gyengeség és rendellenes vérzés jelentkezhet.

Pajzsmirigydaganatok

Korai tünetei közé tartozik a nyak-, fül- és a tarkótáji fájdalom, a nyelés nehezítettsége. Megtévesztő tünet lehet a rekedtség. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak. A durva, egyenetlen felszínű, nagyobb pajzsmirigy tapinthatóvá válik.

Prosztatarák (dülmirigyrák)

Jellegzetes tünete lehet a gyakori vizelés, a vizeletürítés zavara és a véres vizelet. A folyamat kiterjedt lehet, ha már részleges vagy teljes vizeletelakadást, illetve csontfájdalmat okoz.

Tüdőrák

A tüdőrákban szenvedők gyakran teljesen tünet- és panaszmentesek, a specifikus tünetek egy része a daganat mellkason belüli elhelyezkedéséből adódik (köhögés, mellkasi fájdalom) vagy a rosszindulatú folyamatra jellemző általános tünetek (gyengeség, étvágytalanság, fogyás) is előfordulhatnak. A köhögés mint tünet lehet állandó, kínzó, ugató, illetve ingerlő. A köpet ilyenkor vércsíkos vagy véres lehet. Gyakori tünet a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés és a fulladás. A tüdőcsúcsban elhelyezkedő daganatok vállfájdalmat, szemtüneteket okozhatnak, az agyi áttét specifikus tünete azonban lehet fejfájás, szédülés, látászavar, hányás, ill. a különböző görcsöket okozó rosszullétek.

Vastag- és végbélrák

Mindig gondolni kell rá, ha a székelési szokás megváltozik, ha váltakozik a szorulás és a hasmenés, ha fájdalmassá, nehezítetté válik a székletürítés. A széklet mennyiségében, állagában is változás léphet fel, sokszor friss vagy alvadékos vér, illetve nyák található benne. Ezek a tünetek sokszor összetéveszthetőek az aranyér okozta tünetekkel. Később hasi diszkomfort érzés, görcsös fájdalom jelentkezhet. Emellett általános tünetként gyakori a fogyás, vérszegénység, sápadtság. Ha a felsorolt tünetek közül csak egy is előfordul, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Vesedaganat

Kezdeti stádiumban ritkán okoz jellegzetes tüneteket. Az érintettek leginkább hasi, deréktáji panaszok miatt keresnek fel szakembert, és így véletlenül derül fény a daganatra. Ha előrehaladott a folyamat, vérvizelés, deréktájon jelentkező tompa vagy görcsös fájdalom észlelhető. Nem ritkán tapinthatóvá válik a daganat. Kísérő panasz lehet a láz hidegrázással, fogyás, hasi puffadás, hányás és a hirtelen jelentkező magas vérnyomás.

Bőrdaganatok

Ha a festékes anyajegyek színe, mérete, formája megváltozik vagy 35 év felett új festékes foltok jelennek meg, illetve vérzés, nem gyógyuló sebek, fekélyek esetén mindenképpen minél előbb keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost.