2024. augusztus 20., kedd

Kevés vállalkozás nyílt

A kis- és középvállalkozásokról Topolya községben

A szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara és a helyi önkormányzat segítségével 2002-től működik topolyai központtal Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete. A községben a vállalkozók száma jelenleg 520 körüli, az egyesület taglétszáma csaknem 200. Vanyúr Gabriella titkár az elmúlt évi tevékenységükre hagyatkozva foglalta össze tapasztalatait:

– Továbbra is egyensúly áll fenn Topolya községben a kis- és középvállalkozások nyitása és a zárása tekintetében. Sajnos azonban a tavalyi évben igen kevés vállalkozás nyílt községünkben. Közreműködésünkkel 2015-ben csupán hét, továbbá kb. ugyanennyien zártak be. Ami kirívó esetnek számított: legalább négy autószerelő és vulkanizáló is bejegyeztette a vállalkozását. Ők rajtunk keresztül igényelték a vállalkozásuk megnyitásának hivatalos nyilvántartásba vételét. 2016-ban is volt már két olyan vállalkozásindítás, amelyhez felkértek közreműködésre, segítségnyújtásra bennünket: egy vendéglátó-ipari létesítmény nyílt, és egy személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozás indította be tevékenységét. Továbbra is fő gond, hogy termeléssel foglalkozó vállalkozásból nagyon kevés van. A termelés mindenekelőtt a mezőgazdasági vonalra korlátozódik. Túlsúlyban vannak a szolgáltatást nyújtók, valamint a kereskedelemmel foglalkozók, de az ő számuk is egyre kevesebb. Talán a kereskedelmi jelleget viselő kisvállalkozások közül a biotermékeket forgalmazók üzemelnek a legkiszámíthatóbban. A szolgáltatást nyújtók közül továbbra is a könyvelőirodák a legnépszerűbbek, de az elmúlt három évben igen népszerű vállalkozásnak számít a községben a személy- és áruszállítás is. Létezik Topolyán pl. kapcsolati tanácsadói ügynökség vagy magánnyomozói is, de időszakosan mindkettő felfüggesztette tevékenységét – fogalmazott.

Mint megtudtuk: az elmúlt évben is sok esetben igényelték a nyugdíjba vonulás előtt álló helyi vállalkozók az egyesület munkatársának segítségét a vonatkozó ügyintézés folyamatában. Az egyesületben kísérik és tanulmányozzák a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó jogszabályokat, segítenek azok értelmezésében is. Értesítik tagjaikat újítások, törvénymódosítások bevezetéséről, csakúgy, mint képzéseken, tanácskozásokon, kiállításokon való részvételi lehetőségek meglétéről. Az Expo 2015 – Topolya elnevezésű rendezvényen, ahol a Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete társszervezőként volt jelen, tagjaik közül 24-en állítottak ki. Mint Vanyúr elmondta: továbbra is egyik fő céljuknak tartják az ifjúság képzését egy fejlődőképes vállalkozási és üzleti környezet biztosítása érdekében. A folyó tanévben is terveznek vállalkozástan témakörében előadássorozatot tartani a két topolyai szakközépiskolában, azok diákjait sikeres vállalkozókkal kapcsolatba hozni.

– Indítványoztuk ún. biznisz-inkubátor létrehozását. Meglátásaink szerint az illegálisan működő vállalkozások számát is csökkentené, megléte az újonnan nyíló vállalkozásoknak segítségképpen az első időszakban pl. működési helyet vagy ingyenes könyvelői szolgáltatást, esetleg csökkentett rezsiköltséget kínálna – fogalmazott az egyesület titkára.