2024. május 4., szombat

„Elszabadult a pokol”

Több százan tüntettek Kósz szigetén egy hot spot kiépítése ellen

Több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel pénteken a görögországi Kósz szigetén. A rendőrség könnygázt is bevetett, hogy feloszlassa a köveket dobáló aktivistákat, akik egy menedékkérő-regisztrációs központ (hot spot) tervezett megépítése ellen tüntettek. A tumultus során egy ember megsérült. „A helyzet nagyon rossz. Elszabadult a pokol” – mondta David Geraszkálisz, Kósz szigetének polgármester-helyettese.
Az üdülősziget egyike azoknak a Görögországhoz tartozó égei-tengeri szigeteknek, ahová naponta több száz migráns érkezik a mindössze néhány kilométernyi távolságra lévő törökországi partvidékről. Kósz számos lakója attól tart, hogy a menekültáradat tönkreteszi legfontosabb bevételi forrásukat, a turizmust. A tüntetők ezért azt követelik, hogy a menekülteket a hatóságok közvetlenül Pireuszba, Athén kikötővárosába szállítsák – mondta Geraszkálisz.
A Kószon tervezett menedékkérő-regisztrációs központot Píli városának közelében egy laktanyában akarják felépíteni. Szemtanúk beszámolói szerint a tüntetések dacára az építési munkálatok folytatódtak.