2024. április 27., szombat

Elkísérték utolsó útjára Kasza Józsefet

A temetést megelőzően emlékülést tartottak a szabadkai Városháza dísztermében

A szabadkai önkormányzat emlékülését követően szombaton a Bajai úti temetőben eltemették Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, egykori szerbiai kormányalelnököt és szabadkai polgármestert. Kasza Józsefet családja, barátai, tisztelői és pályatársai kísérték utolsó útjára. A temetésen az emlékülésen résztvevő személyek mellett a szerbiai, a vajdasági politikum és közélet tagjai mellett Magyarország képviselői is megjelentek, többek között Pásztor István, a VMSZ elnöke, Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, valamint Žarko Korać egykori kormányalelnök is. Az elhunytat Andrea Boccelli Con te partiró, vagyis a Veled indulok majd el című dalának kíséretében helyezték végső nyugalomra. Református szertartás szerint Orosz Attila esperes és Bányai Béla László szabadkai református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez.

Kasza Józsefet családja, barátai, tisztelői és pályatársai kísérték utolsó útjára (fotó: Diósi Árpád)

Kasza Józsefet családja, barátai, tisztelői és pályatársai kísérték utolsó útjára (fotó: Diósi Árpád)

– A búcsúzást fokozza a tény, hogy hetvenegy éve a mai napon született Kasza József. Ünneplés helyett gyászolunk, de Isten angyalai örvendeznek. Kasza József ízig-vérig református keresztyén volt. Mindvégig igyekezett szívén tartani a Református Keresztyén Egyház sorsát – mondta az egybegyűlteknek az esperes.

Kasza József tiszteletére a szabadkai Városháza dísztermében tartotta meg emlékülését az önkormányzat. Az eseményen a szerbiai és a vajdasági politikai- és közélet több szereplője is megjelent, többek között Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Pár elnöke, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, valamint dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Magyar Főkonzulátusának főkonzulja is megjelent. Elsőként Maglai Jenő, Szabadka polgármestere emlékezett meg az egykori szabadkai polgármesterről.

– Kasza József a várostörténet általunk áttekinthető részének legnagyobb polgármestere volt. És kétség sem férhet ahhoz, hogy Szabadka sok évszázados történelme alatt is a legjobbak közé tartozik – méltatta Maglai, majd megjegyezte, az, hogy a 90-es években nem történt vérontás Szabadkán, az Kasza Józsefnek is köszönhető.

Žarko Korać, aki Zoran Đinđić kormányában Kasza Józsefhez hasonlóan szintén alelnöki posztot töltött be, kiemelte, az elhunyt egy igazi, bátor ember volt, aki mindig kiállt a vajdasági magyarságért.

– Kasza József a legnehezebb időben vezette a magyar közösséget. Neki köszönhető, hogy a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) felismerte a kisebbségi pártok jelentőségét. Azzal védte a vajdasági magyar közösséget, hogy a demokratikus Szerbia megalapításán munkálkodott – mondta Korać.

Végül Őszi István volt belgrádi magyar nagykövet (1990–1993)  beszélt az elhunytról, megjegyezve, hogy az évek múltán Kasza Józseffel való ismertsége barátsággá nemesedett.

– Utoljára decemberben beszélgettünk. Akkor is felvetette, vajon az Európai Unió küszöbén mit lehet most tenni, merre kell menni. Kasza József munkásságával hátrahagyta azt az üzenetet, hogy a szerb–magyar határ légiesítése egy járható út, amiért továbbra is dolgozni kell – hangsúlyozta Őszi István.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke levélben búcsúzott Kasza Józseftől, amelyben többek között lejegyezte, hogy: „Kasza József olyan politikai vezető volt, aki tudta, egymásra vagyunk utalva, és Magyarország meg a nemzetközi közvélemény támogatása nélkül valószínűleg semmire sem megyünk, de ugyanakkor önállóságra vagyunk ítélve, mi ismerjük a legjobban, hogy milyen helyzetben vagyunk, és nekünk kell a megfelelő megoldásokat megkeresnünk”.

Az eseményen az elhunyt politikus kérésére felcsendült az Örömóda, amelyet a Garden Quartet adott elő.