2024. május 19., vasárnap

Az erőszakra készen kell állni

A köztársasági jogvédő szerint a kommunális rendőrség nem áll készen hatáskörének bővítésére

Saša Janković köztársasági ombudsman szerint rendkívül veszélyes kibővíteni a kommunális rendőrség hatáskörét, főleg azért, mert még eddigi hatáskörével sem tud élni. Ezért kérni fogja a Szerbiai Képviselőháztól, hogy a vonatkozó törvényes rendelkezések mentén a kommunális rendőrség addig ne alkalmazhasson erőszakot a munkavégzés során, amíg erre nem áll készen, mondta Janković.
A belgrádi kommunális rendőrség törvénytelen fellépése – jogtalan erőszakos magatartás, fenyegetés, személyes tárgyak elkobzásával való fenyegetés – miatt a jogvédő korábban már kezdeményezte a szóban forgó szolgálat vezetőjének leváltását.
A belgrádi városvezetéstől azt a választ kapta, hogy a jogvédő észrevétele mentén kivizsgálják a kérdéses ügyeket.
– Mellékesen a jogvédő nem észrevételezik, hanem a törvénnyel összhangban megállapítja a mulasztásokat. A polgármester elnézést kért a kommunális rendőrség magatartása miatt, ez valóban pozitív lépés, ugyanakkor a kommunális rendőrség vezetőjének esélyt kell adni arra, hogy orvosolja a szolgálat munkájával kapcsolatos összes visszásságot – fogalmazott Janković.
A kommunális rendőrségről szóló törvény módosításával a törvényhozó az eddigiekhez képest sokkal nagyobb hatásköröket ruházna a kommunális rendőrökre. A tervezet értelmében a kommunális rendőrök igazoltathatnák a szabálysértést elkövetőket, valamint elő is vezethetnék őket.