2024. május 4., szombat

Kurz: 2016 a tavalyinál jobb év lesz Szerbia számára

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Belgrádban kijelentette, hogy az európai integráció tekintetében 2016 a tavalyinál sokkal jobb év lesz Szerbia. Az osztrák diplomácia főnöke regionális körútja keretében szarajevói látogatása után érkezett hétfő délután a szerb fővárosba.

Az osztrák diplomata szerint Szerbia Ausztria fontos partnere, egyben a régió legfontosabb országa. Köszönetet mondott Aleksandar Vučić kormányfőnek és a szerb kormánynak a régión belüli stabilitásért tett erőfeszítéseiért.
Az osztrák külügyminiszter kiemelte, Szerbia sok lehetőséget nyújt az ausztriai vállalkozóknak ás ennek köszönhetően, már több mint ötszáz osztrák cég található az országban.
– Országaink nemcsak erős gazdasági, hanem kulturális és emberi kapcsolatot is ápolnak. Jól együttműködünk az ausztriai szerb közösséggel, hiszen közel 200 ezer szerb származású személy él országunkban, akik jelentősen hozzájárulnak Ausztria mindennapjaihoz – mondta Kurz.
Szavai szerint Szerbia és Ausztria között kiváló politikai együttműködés alakult ki, különösen a migránsválság kérdésében. Hozzátette, Ausztriában tavaly 9 ezer folyamodott Ausztriában menedékkérelemhez, ami óriási számot jelent.
– Ebben a nehéz helyzetben kiválóan együttműködünk Szerbiával és Macedóniával, akikkel a menekülthullám megfékezésén munkálkodunk. Ez nem csak számunkra, hanem Németország és Svédország számára is fontos – mondta a diplomata.
Végezetül megerősítette, hogy Ausztria továbbra is Szerbia elkötelezett partnere marad az ország eurointegrációja során.