2024. május 7., kedd
BIRKÓZÁS – MAGYAR NAGYDÍJ

Lőrincz Tamás ismét csúcsformában

A szerbiai birkózóválogatottnak nagyon sűrű immár a programja. A hétvégén Szombathelyen rendezték meg a Magyar Nagydíjat, a Polyák Imre-emlékversenyt, de a jövő hét végén Belgrádban következik a Ljubomir Ivanović Gedža-emlékverseny, s annak presztízse emelése céljából a teljes szerbiai válogatott fellép majd. Ezért történt meg, hogy a legrangosabb magyar versenyre ezúttal néhányan pihenőt kaptak, így a tavalyi magyar grand prix győztes Nemes Viktor és 59 kg-ban Frísz Krisztián és Nagy Tamás. A többiek dicséretére szóljon, hogy mind pontszerző helyen végeztek Szombathelyen.

59 kg-ban a közelmúltban megtartott Zágrábi Nagydíj győztesét, Módos Pétert figyeltük árgus szemmel, de ő elég érthetetlen módon mindjárt a rajton kikapott a kínai Vangtól (13:2), így magyar részről Krasznai Máté versenyzése volt a legbiztatóbb, aki magabiztosan menetelt a negyeddöntőig, de ott 9:0 arányban kikapott az amerikai Hafizovtól.

– Most legalább nem sérültem meg, mint tavaly, mindössze ennyivel volt jobb a helyzet. Azt, hogy simán kikaptam az első meccsen a kínaitól, én sem tudom hová tenni. Mostanában hullámzó a teljesítményem, hiszen két hete Zágrábban nagyon jól ment. A súlycsoportváltást képtelenség normálisan végigcsinálni úgy, hogy két év alatt csak három versenyen indulok el, és nem tudok rendesen edzeni. Most azonban felemelem a fejem, próbálok versenyrutint szerezni, a jövő heti válogatóra is készülök. Mindent helyre kell tennem magamban – nyilatkozta Módos.

A mi szempontunkból a 66 kg-os súlycsoport volt a legérdekesebb, mert az előzetes hírekkel ellentétben mégiscsak fellépett a szerbek 2014-es világbajnoka, Davor Štefanek. A szabadkai fiatalember előbb a fehérorosz Liakhot, majd a dán Bjerrenhuust győzte le, az elődöntőben pedig a torna egyik legnagyobb rangadója következett a hazaiak adu ászával, Lőrincz Tamással. Nos, ezúttal Szöcsi volt a jobb, mert 9:3-ra nyert, előtte, a negyeddöntőben pedig a zentai Nemes Mátét győzte le technikai tussal. Máté előbb 3:0-ra nyert a cseh Morbitzer ellen, a bronzmérkőzésen pedig drámai küzdelmet vívott Štefanekkel, aki az utolsó másodpercekben harcolta ki a 6:5-ös győzelmet.

– Egész nap nagyon jól éreztem magam, javarészt az történt a szőnyegen, amit elterveztem. A második meccsen, a japán Inue ellen volt egy holtpontom, de azt a helyzetet is sikeresen megoldottam. Külön örülök, hogy le tudtam győzni a világbajnok Štefaneket is. Mindent összevetve, úgy gondolom, hogy a Magyar Nagydíj nagyon jó alapot jelent, és azt is megmutatta, hogy képes vagyok fogyasztani, mert most is hat kilót adtam le a versenyre. Készen állok a további kihívásokra. Az az álmom, hogy a Lőrincz családot a riói olimpián ketten képviseljük – nyilatkozta Tamás.

A legtöbb magyar – összesen hat – a 75 kg-os súlycsoportban volt érdekelt. A figyelem főleg Bácsi Péterre irányult, ám a magyarok egyik sztárversenyzője ezúttal (is) csalódást okozott, mert egy sor hibás húzás után az amerikai Speiller 8:2-re verte meg, így nem is ő lett a legjobb magyar, mert Szabó Martin bejutott a vigaszágra, ám ott simán kikapott a horvát Žugaljtól (7:0).

85 kg-ban volt szerbiai képviselő, méghozzá a másik zentai, Báló Petar. Ő győzelemmel kezdett a litván Matuzevicius ellen, de a következő mérkőzésen alulmaradt a fehérorosz Kikiniouval szemben (8:0, t. t.). E súlycsoportban a magyarok nem mutattak semmit.

98 kg-ban az egykori világbajnok Kiss Balázs is fellépett, de sérülés (vagy a húzódó hátizomsérülés, vagy a szemhéj felszakadása) miatt a bronzmérkőzést már fel kellett adnia.

130 kg-ban az újvidéki Nemanja Pavlović volt érdekelt, de kikapott a litván Knystautastól. A magyarok közül Pap Arnold és Lám Bálint a későbbi döntősöktől, Mengtől és Babayanzadehtől szenvedtek vereséget, de hozzá kell tenni, hogy Lám bordasérüléssel állt ki, majd abba is hagyta a versenyzést. A legtovább így Almási Ferenc jutott, akit az elődöntőben a már említett Meng győzött le, így mindhárom magyar a vigaszágon volt, de érmet egyiküknek sem sikerült nyernie.

– Ha azt mondom, Szombathely, nem sok jó dolog jut eszembe róla, hiszen itt három éven át folyamatosan kikaptam, tavaly a döntőbe jutás után megsérültem, most pedig újra. Egy sima gyakorlás közben szenvedtem bordasérülést, a verseny előestéjén. Ez aztán méreg, a legidegesítőbb dolgok egyike, ráadásul a bordasérülés nem arról híres, hogy gyorsan gyógyulna. Szükségem van az orvostudomány minden vívmányára, hogy meggyorsítsuk a gyógyulást. Most minden hét számít, de úgy tervezem, hogy mind az Európa-bajnokságon, mind a kvalifikációs versenyen elindulok és sikeresen szerepelek – nyilatkozta Lám.

A magyar csapat az idei nagydíjat két arany-, egy ezüst- és öt bronzérem mellett négy ötödik helyezéssel zárta, ami egyben a csapatpontverseny elsőségét is jelentette a lengyel és a kínai alakulattal szemben.

59 kg: 1. Kohej Haszegava (japán). 66 kg, döntő: Lőrincz Tamás (magyar)–Karecinski (lengyel) 3:0 (7:0). Bronzmérkőzés: Davor Štefanek (szerbiai)–Nemes Máté (szerbiai) 3:1 (6:5). 71 kg, döntő: Korpási Bálint–Fritsch Róbert (mindketten magyarok)… 3. Tompa Miklós (magyar). 75 kg: 1. Bin Jang (kínai). 80 kg: 1. Pavel Pamincsuk (fehérorosz)… 3. Szabó Patrik és Kéri Zoltán (mindketten magyarok). 85 kg: 1. Damian Janikowski (lengyel). 98 kg: 1. Di Hsziao (kínai)… 3. Varga Ádám és Majoros Ármin Mózes (mindketten magyarok). 130 kg: 1. Csiang Meng (kínai).