2024. május 7., kedd

Tepertőfesztivál és felvonulás Muzslyán

Igazi télűző nap volt szombaton Muzslyán. Az ötödik Muzslyai Téli Napok rendezvény keretében megtartották a Tepertőfesztivált, és farsangi felvonulás is volt a falu főutcáján.

A hatvankilós szalonna (fotó: Kecskés István)

A hatvankilós szalonna (fotó: Kecskés István)

A Tepertőfesztivál egyik látványossága egy hatvankilós szalonnatábla volt a mangalicáiról közismert Miller János asztala előtt. Sokan vásárolni is szerettek volna belőle. De még „érnie kell”, ezért a gazda a szalonna megszegését aratás tájára tervezi. Mint hallottuk tőle, egy 170 kilogrammos mangalicából készült. 

Faluhelyen is egyre ritkább esemény a disznótor. A Tepertőfesztivál egyik célja, hogy a hagyománynak legalább egy részét visszahozza, illetve megőrizze.

A rendezvényen harmincöt civil szervezet és 15 muzslyai gazdálkodó mutatta be termékeit. A rendezvény célja a tanyasi élet és gazdálkodás bemutatása, népszerűsítése.  Mint ahogy Madarász Gyula, a Fókusz Klaszter családi gazdálkodók egyesületének elnöke elmondta, a vidéken köztudottan szorgalmas emberek élnek, akik a gyenge minőségű földeken is képesek megtermelni a megmaradáshoz szükséges élelmet. Szerinte újra eljött az ideje annak, hogy a gazdák újraélesszék gazdaságaikat.

A Muzslyai Téli Napok keretében farsangi felvonulás és bőgőtemetés is volt. Ennek a megmozdulásnak a vártnál nagyobb látogatottsága volt. Juhász Törköly Krisztina, a Farsangjárás szervezője csak titokban reménykedett, hogy majd ilyen nagyszámú résztvevője lesz a szombaton megszervezett télűző mulatságnak. Reményét fejezte ki, hogy a hagyomány megmarad és jövőre még többen lesznek.

A farsangi felvonulók (fotó: Kecskés István)

A farsangi felvonulók (fotó: Kecskés István)