2024. május 4., szombat

Farsangkergetés Szentmihályon

Farsangkergetés volt szombaton a bánáti Szentmihályon. A beöltözött gyerekek a szüleikkel együtt vettek részt a felvonuláson, amelyet a Fúvószenekar kísért. A rendezvényt a József Attila Művelődési Egyesület, az Ifjúsági Szervezet és az általános iskola közösen szervezte meg.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Ahogy Lingli Mónika, a helybeli József Attila ME elnöke elmondta, a télűző vigadalomra a legkisebbek voltak a legfogékonyabbak. A falu utcáin megtett séta után a gyerekek papírra vetették és a tűzbe dobták a félelmeiket. A tél elűzése után most már szorongás nélkül várják a tavaszt.

A szentmihályi iskola – az oda járó óvodásokkal együtt – összesen kilencven gyereket számlál. Ők a falu minden megmozdulásán megjelennek. Varga Ildikó tanítónőtől hallottuk, hogy az iskolában az elmúlt hét is farsangi hangulatban telt el. Maszkokat készítettek, jelmezötleteket gyűjtöttek, csörgőket készítettek a farsangi felvonulásra – a tél elűzésére.

A szentmihályi Fúvószenekar tagjai a farsangi rendezvények rendszeres kísérői. Tizenháromszor voltak a magyarittabéi maszkajáráson, amely sokáig a vidék legközkedveltebb rendezvénye volt. Sajnos az idén is elmaradt. Szarapka Mihály, a zenekar tagja emlékszik azokra az időkre, amikor nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is beöltöztek és részt vettek a farsangkergetésben. Farsangi felvonulás sohasem volt mennyasszony és vőlegény nélkül.

Az ezer lakosú Szentmihály főként a kertészeiről ismert. Sokáig a vidék egyik legéleterősebb magyar közösségeként tartották számon. Újabban azonban itt is érezhető az elvándorlás.