2024. május 3., péntek

Szerbia lezárná határait

Ivica Dačić: Nem reális az elképzelés, hogy a Nyugat–Európából „kizárt” menekültek Szerbiában maradnak.

A balkáni körútja keretében Belgrádban utazó Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Ivica Dačić szerb kollégájával is tárgyalóasztalhoz ült.

A beszélgetés során a menekültválság témája szerepelt középpontban. Ha a nyugati államok álláspontjának megváltozása miatt a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok közül több is lezárja határait a menekültek előtt, akkor Szerbia úgyszintén erre kényszerül, közölte Dačić, hozzátéve: nem reális az elképzelés, hogy a Nyugat–Európából „kizárt” menekültek Szerbiában maradnak.
A menekültválság kezelésének tekintetében a szerbiai diplomácia vezetője is kiemelten fontosnak tartja az országok közötti együttműködést és információcserét.
Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy megvalósulhat-e az elképzelés, amely szerint Athénből közvetlen vonatjáratokkal utaztatnák Berlinbe a menekülteket, Kurz kifejtette: nem támogatja ezt az ötletet.
– Mi másképpen állunk hozzá ehhez a kérdéshez. Elképzelésünk szerint a menekülteket már a görög–macedón határon meg kell állítani – fogalmazott Kurz.