2024. május 4., szombat

Ausztria hat új fejezet megnyitását támogatja

Nyugat–Európa módosíthatja a menekültekkel kapcsolatos álláspontját és fellépését – Szerbia számíthat az EU támogatására a menekültválság kezelésében

Kedvező híreket tolmácsolt Aleksandar Vučić szerb kormányfőnek Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter: Bécs nem csak a 23-as és a 24-es uniós tárgyalási fejezetek mielőbbi megnyitását sürgeti, hanem az 5-ös, a 15-ös, a 25-ös és a 26-os fejezetek megnyitását is javasolja.

Szerbia akkora ütemben hajtja végre a reformokat, hogy megtörténhet, hamarosan lekörözi a többi tagjelölt államot, emelte ki a szerb miniszterelnökkel folytatott beszélgetést követően Kurz.

A sajtótájékoztatón jelenlevő újságírókat elsősorban a menekültválság érdekelte, illetve a kérdés, hogy mi történik a Balkánon, ha Ausztria és Nyugat–Európa országai lezárják határaikat a menekültek előtt. Ehhez kapcsolódóan Kurz kifejtette: az aktuális helyzet valóban megváltozhat, ugyanakkor az Európai Unió készen áll segíteni Szerbiát és Macedóniát.

– Ausztria idén legfeljebb 37 500 menekültet fogad. Tudjuk, hogy ez a döntés a balkáni útvonalon fekvő országokat is befolyásolja. Ezért a Nyugat–Balkán országainak és Ausztriának közösen kell csökkenteniük a menekültáradatot. Közös cél, hogy csökkenjen az Európába áramló menekültek száma. Nemzeti intézkedésekre és tervekre van szükség, emellett azonban elkerülhetetlen a nemzetközi együttműködés erősítése – taglalta Kurz.