2024. április 28., vasárnap
TENISZ

Novak beérte Connorsot

Novak Đoković tegnap a 185. hetet kezdte meg a ranglista élén, egyhuzamban pedig már 84 hete áll az élen, amivel beérte Jimmy Connors második leghosszabb sorozatát, és az öröklistán az 5. helyet osztja. Hasonló mérföldkőhöz érkezett Serena Wiliams is, aki összesen 279 héten át világelső, zsinórban pedig 156-ig jutott, amivel az öröklista második helyén beérte Martina Navratilovát, míg Steffi Graf 186 héttel áll az első helyen.

Nem lesz könnyű megdönteni Roger Federer csúcsát, mi több, lehetséges, hogy a szünet nélküli 237 hét világelsőség örökkévaló marad, viszont Novak júniusban már negyedik lesz a listán, amelynek élcsoportja így fest: 1. Federer 237, 2. Connors 160, 3. Lendl 157, 4. Sampras 102, 5. Connors és Đoković 84 hét stb.

A legújabb ranglistákon az élcsoportban nincs változás, az első 16 maradt a saját helyén. A szerbiai teniszezők közül Viktor Troicki három, Filip Krajinović egy, Nikola Milojević négy, Marko Tepavac szintén négy, Miki Janković öt helyet javított, míg Dušan Lajović ötöt, Györe László pedig harmincötöt rontott, és a 258. pozícióra csúszott. A magyar Fucsovics Márton három helyet haladt, és a 200. pozíciót foglalja el. Hasonló a helyzet a nőknél is, lényeges eltérés a múlt heti listától, hogy Jani Réka ötöt esett vissza, Barzó Lilla pedig tizenegyet lépett előre.

A Fed-kupában ismert lett az elődöntő párosítása. Április 16-án Csehország Svájcot, Franciaország pedig Hollandiát látja vendégül. Ugyanakkor a Világcsoport I. hétvégi vesztesei a Világcsoport II. hétvégi győzteseivel vívnak minősítőt, míg a Világcsoport II. vesztesei, közöttük Szerbia is, a zóna legjobbjaival selejteznek. A szerb válogatott lehetséges ellenfelei Argentína, Tajvan, Belgium és Ukrajna. Mindkét minősítő párosításáról sorsolással döntenek.