2024. május 2., csütörtök

Farsang Kishegyes községben

A múlt hétvége a farsang jegyében telt mind Kishegyesen, mind Bácsfeketehegyen. A télűző vigadalomra Kishegyesen pénteken került sor, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai és tanárai öltöztek jelmezbe és járták körbe a falu központját.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Hajvert Ákos, az iskola igazgatója lapunknak arról számolt be, hogy sok éve hagyomány a farsangi felvonulás, és az a tapasztalat, hogy alsósok és felsősök egyaránt szívesen öltöznek be és vesznek részt a mulatságban. Az idén is roppant érdekes és kreatív jelmezek születtek, Hajvert külön kiemelt egy gyermeket, aki hűtőszekrény jelmezt öltött magára. Az igazgató azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szülők és a tanítók is nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a felvonulás minél sikeresebb legyen. A beöltözésből természetesen a tanárok sem maradtak ki, pl. az egyik hatodik osztály tanárostul, diákostul szakácsnak öltözött, két kivétellel. Ők hentesek voltak. A felvonulás végén a szülők a piactéren fánkkal vendégelték meg a gyerekeket.

A bácsfeketehegyiek szintén hagyományos farsangi felvonulására szombaton került sor. A Nikola Đurković Általános Iskola diákjai és a bácsfeketehegyi ovisok vettek részt rajta, az esemény szervezésében pedig a Feketics Művelődési Egyesület segédkezett – mondta el Kerekes Zoltán, az egyesület koordinátora. A gyerekek menete a Kultúrotthontól indult, majd miután körbejárták a központot, oda tértek vissza. Természetesen itt sem maradt el a fánkkal való megvendégelés – tudtuk meg Kerekestől, aki azt is elárulta, hogy az iskola szakácsnői 400 fánkot készítettek erre az alkalomra. Bácsfeketehegyen a farsang nem ért véget a felvonulással, ugyanis szombaton este a Kultúrotthonban a fiatalok számára tartottak maszkabált – mondta el a koordinátor. A bált a művelődési egyesület szervezte, a tombolaajándékokat pedig Kishegyes Község Ifjúsági Irodája biztosította.

A farsangi felvonulásokon jelen volt Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is, aki lapunknak elmondta, hogy ezeknek a rendezvényeknek mindaddig van létjogosultságuk, amíg olyan sok gyereket meg tudnak mozgatni, mint ezalkalommal Bácsfeketehegyen és Kishegyesen. Az a feladatunk, hogy ezeket az akciókat támogassuk, mivel a népi hagyományokat adják át a jövő generációinak – fogalmazott Mohácsi.