2024. április 28., vasárnap

Megnyílt a Prosperitati Alapítvány nagybecskereki irodája

Hétfőn Nagybecskereken megnyílt a Prosperitati Alapítvány közép- és dél-bánáti területi irodája. A város főutcáján, az Aleksandar Karađorđević király u. 28/8 alatti irodában, munkanapokon 9 és 15 óra között Kovács Dianna és Nagy Sándor várja az érdeklődőket.
A nagybecskereki irodát Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány kuratóriumának elnöke és Fejsztámer Róbert, a Prosperitati Alapítvány gazdasági szakértője nyitották meg. Jelen volt Menyhárt Attila, a szabadkai főkonzulátus konzulja és Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár.

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg az irodát (Fotó: Kecskés István)

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg az irodát (Fotó: Kecskés István)

– Ez az iroda egy igen nagy területet fed le, mivel vonzáskörzetébe tartozik Közép- és egész Dél-Bánát a legdélebbi településig – Székelykevéig. Fontos hangsúlyozni, hogy a program most indul, és hároméves. Amint azt ígértük, január 31-én megjelentek a pályázatok. Ez a teljes összegnek mindössze két százaléka, illetve az idei évre előirányzott összeg húsz százaléka. Arra szeretném biztatni a polgárokat, hogy bizalommal forduljanak az irodához – nyilatkozta Kovács Elvira.
Az iroda munkatársai tájékoztatást adnak a pályázatokról, és segítséget nyújtanak a pályázatíráshoz. Ők nem írnak pályázatot.
– Most, az első körben kilenc plusz egy pályázati kiírásról beszélünk. Azért plusz egy, mert kilenc gazdasági témakörű és egy házvásárlási témakörű. Ezek úgynevezett kis összegű támogatások. Tehát a támogatás értéke 800 ezer dinártól egymillió dinárig vagy idegenforgalmi fejlesztés esetén két és félmillió dinárig terjed. Természetesen úgy, hogy minimum húszszázalékos önrészt kell biztosítani a pályázatokhoz – mondta Fejsztámer Róbert, a Prosperitati Alapítvány gazdasági szakértője.
A pályázók a következő három hétben érdeklődhetnek a területi irodákban a pályázati lehetőségek részleteiről.
– Szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a hónapban még teljesen szabadon lehet érdeklődni. Ha valami nem világos, ismét megkérdezni. Megpróbálni azokat a dokumentumokat beszerezni, amelyek szükségesek. Ha azzal probléma merül föl, ismét visszajönni, megkérdezni, hogy hogyan és mi módon lehet ehhez hozzájutni. Tehát, most van egy gyakorlási idő, három hétig. Maga az alapítvány egyelőre csak ezzel a tevékenységgel foglalkozik. Reméljük, hogy későbbiekben, amennyiben a tevékenység azt megköveteli, még alaposabb, még szélesebb körű tájékoztatási központtá, illetve tájékoztatási irodává fognak válni – nyilatkozta Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Nagybecskereken jelenleg több mint negyven magyar kisiparos és vállalkozó van. Két évvel ezelőtt egyesületet hoztak létre, amelynek 24 tagja van. Meleghy Zoltán a családi hagyományt folytatva asztalosműhelyt alapított. Mint mondja, a piacon való fennmaradás egyik alapfeltétele a technológia folyamatos korszerűsítése. Önerőből pedig nagyobb befektetésbe csak kevés vállalkozó foghat. Az anyaországi támogatás egy nagy esély és segítség, amivel élni kell.
A nagybecskereki iroda megnyitója után Muzslyán lakossági fórumot tartottak az anyaországi támogatásról.