2024. május 20., hétfő

Akit vándorbölcső ringat ...

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete hazánkban is meghonosította a Vándorbölcső programot – A vajdasági vándorbölcső első „bérlője” a ludasi Gulyás Oldal Bálint

A vándorbölcső ötlete Magyarországról származik, az itthoni meghonosítása azonban a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete odafigyelését és kitartó munkáját dicséri. A bölcső, amelyet Czotter András ajándékozott az egyesületnek, jelenleg egy ludasi háromhetes kisfiút, Gulyás Oldal Bálintot szolgálja. A vándorbölcső program célja pedig felhívni a figyelmet a család és a gyermek jelentőségére, valamint a családalapítás egyfajta elismerése.

A Kolibri öt településen aktív, Hajdújáráson, Ludason, Palicson, Noszán és Királyhalmán, így a bölcső is ezen települések között vándorol majd.
– A Vándorbölcső program célja, hogy minél több család lelje örömét a kis jövevényben, hogy felhívjuk a figyelmet a család és gyermek jelentőségére, szeretnénk felmutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyek a családok képviselnek. A Vándorbölcső program részünkről a családalapítás egyfajta elismerése. A bölcső egy összekötő kapocs is lehet a jövőben a családok között, hiszen az a család, amely továbbadja a baba három hónapos kora után, személyesen is eljuttathatja az új kis bérlőnek és annak családjának. S szerintünk nagyon fontos, pozitív üzenetet hordoz – magyarázza Gajda Nóra, a Kolibri Egyesület elnöke, majd hozzáteszi, a program egy magyarországi jó példa alapján született meg. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselőit kereste fel az egyesület, és kért engedélyt a program itteni honosítására.
– Habár a saját elképzelésünk az volt, hogy egy jótékonysági rendezvény keretében egy helyi asztalossal elkészíttetjük ezt a bölcsőt, ez végül nem jött össze. Közben megláttam, hogy az, aki elkészítette a legelső vándorbölcsőt, Czotter András, az Ágymester Manufaktúra ügyvezető igazgatója, amikor a saját gyerekének készített egy bölcsőt, egy másikat vándorútra bocsátott. Tavaly ennek a bölcsőnek határon kívüli felhasználója is lett. A befolyt összegből szerettünk volna megvásárolni tőle egy ilyen bölcsőt, s megkeresésünkre örömmel válaszolt, ráadásul ajándékba kaptuk tőle a bölcsőt, amiért nagyon hálásak vagyunk – mondta Gajda Nóra.
A ludasi Gulyás család az első használója a bölcsőnek, hiszen a ludasi Bálint baba volt az, aki ebben a régióban elsőként született. Három hónapig lesz majd egy-egy családnál a bölcső, amelynek aljára rögzítik minden kisbaba nevét.
Gulyás Oldal Emese, a most háromhetes Bálint édesanyja lapunknak telefonos beszélgetésünkkor elmondta, nagyon megörültek ennek a kezdeményezésnek.
– A második gyermekünk Bálint, aki 2016. január 17-én született, 3350 grammal és 48 centiméterrel Szabadkán. A bölcső három hónapig lesz nálunk. Bálint a legjobban az anyukája mellett szeret egyelőre feküdni, de a bölcsőben is sokat van, amikor már elalszik. Nagyon jó érzés, hogy a környezet odafigyel az anyukára. Ugyan apró dolgoknak tűnhetnek ezek a gesztusok, mint a komatál, s a bölcső, mégis nagyon sokat jelentenek az anyukának, a szülőknek az első időszakban. Az első gyermekemmel való várandósságom alatt és a megszületése után nem voltak még ilyen akciók. A nagylányom most már 11 éves, és amennyire ideje engedi az iskolai kötelezettségek mellett, kiveszi a részét a testvére gondozásában – mesélte Gulyás Oldal Emese.