2024. május 15., szerda

Vizsgabál harmincegyedszer

Magyarkanizsán megmaradt a hagyományos táncoktatás

A farsang utolsó hétvégéje hagyományosan a bálok, mulatozások ideje, a nagyböjt előtti utolsó nagy vigadalom. Magyarkanizsán tradicionálisan ezen a vasárnapon rendezik meg a tánciskola végét megkoronázó vizsgabált. A Bolero Művelődési Táncegyesület XXXI. alkalommal szervezte meg a nyolcadikosok számára a tánciskolát és a vizsgabált.

Cseszkó Károly, a tánciskola vezetője válaszolt néhány kérdésemre, mielőtt megkezdődött az elsőbálozók estje.

Milyen táncokkal ismerkedhettek meg a fiatalok?

– A tánciskolában a klasszikus és a latin-amerikai táncok alapjait tanulták meg, emellett a néptáncokba is belekóstoltunk, összesen 16 táncot sajátíthattak el. A táncpróbák december végén, a téli szünidő kezdetével indultak, a szünetben mindennap találkoztunk a gyerekekkel, és ahogy a tanítás megkezdődött, hétvégékre tolódtak a próbák. Körülbelül 70 tánciskolás volt a kezdeti órákon, de mindig van egy kis lemorzsolódás. Az idén nagyon sok volt a lány.

Mi mindent sajátítottak el a táncokon kívül a gyerekek?

– Alapvető illemtani tudnivalókat is ismertetek velük, ezek a szabályok talán manapság már kicsit kimentek a divatból, pedig illene és fontos lenne tudni és gyakorolni őket, például, hogy hogyan kérünk fel egy lányt táncolni, majd tánc végeztével hogyan történik a helyrekísérés stb.

Változnak-e a gyerekek, kell-e változtatni a tánctanítási módszereken?

– A harmincegy év alatt folyamatosan változtak a gyerekek, a mai fiatalok már sokkal lazábban állnak hozzá a tánchoz. A 15–20 évvel ezelőtti korosztályok még jóval görcsösebbek voltak, ezzel szemben a mostani generációk már teljesen lazák, vidámak, nagyon szeretik a táncokat.

Mit jelent az első bál a gyerekeknek, és mit a tanáruknak?

– Úgy gondolom, hogy a nyolcadikosoknak ez egy nagyon nagy élmény, az évek során folyamatosan kaptam visszajelzéseket a kanizsai fiataloktól, hogy milyen jó is volt, amikor tánciskolások voltak, mennyire jó lenne újra átélni a vizsgabál jelentette hangulatot.

Azért is fontos ez a bál, mivel a fiatalok estélyi ruhában szerepelnek, amilyenben azelőtt még talán soha. Sok lánynak most van először magasabb sarkú cipő a lábán, a legtöbb fiú egészen idáig csak tornacipőt hordott, és most igazi, kemény talpú cipőben táncolnak. A másik tekintetből pedig szintén újdonság a gyerekeknek a tánc közben a fiú és a lány testközeli kapcsolata.

Számomra nagy öröm, hogy Magyarkanizsán meg tudtuk tartani a tánciskola hagyományát. Vajdaságban nagyon sok helység van, ahol szintén éveken át végeztek hasonló munkát, de valamiért nem tudott kitartani, elfogytak az érdeklődők.

A zsűri a következő táncospárokat ítélték az este legkiválóbbjainak: Magyari Ákos–Ladányi Kitti, Almási Bence–Graca Sóti Ágnes, Bús Balázs–Varjú Maja.