2024. május 2., csütörtök

Újabb nyomok a koszovói szervkereskedelem ügyében

Egy nigériai orvos Hashim Thaçit vádolja meg a szervkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi bűnszervezet kiépítésével

A Szerbiai Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség kezdeményezte Philip Ndzemanze nigériai orvos Szerbiában történő kihallgatását.

Ndzemanze volt az, aki a napokban közölte: Hashim Thaçi volt koszovói kormányfő, aktuális külügyminiszter Rochas Okorocha nigériai üzletemberrel együttműködve emberi szervekkel kereskedett, illetve kereskedik az illegális nemzetközi szervpiacon. A szerbiai minisztérium az illetékes nigériai szervektől kérte, hogy tegyék lehetővé Ndzemanze kihallgatását.

A gyanú szerint a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) – amelynek egyik vezetője Thaçi volt – 1998 és 2000 között Koszovóban szerbeket, illetve a felszabadítási hadsereggel nem szimpatizáló albánokat gyilkolt meg, szerveiket pedig eladta. Az áldozatok száma legalább háromszázra tehető.

Philip Ndzemanze első sajtónyilatkozatait megelőzően a Nigériai Orvosok Egyesülete megvádolta Rochas Okorocha üzletembert, Imo szövetségi állam kormányzóját, hogy Hashim Thaçival együttműködve szervekkel kereskedő, az egész világon üzletelő bűnszervezetet épített ki. Az egyesület értesülései szerint a bűnszervezetben török és horvát állami tisztségviselők is részt vesznek. Azt, hogy pontosan kikről, milyen tisztségviselőkről van szó, nem közölték.

Ndzemanze, aki a Nigériai Orvosok Egyesületének elnöke, rámutatott: soha nem volt még példa arra, hogy egy kormányzati szerv, vagy maga a kormány vett volna részt szervkereskedelemben.

– Imo szövetségi államban az egészségügyi intézményekkel is visszaélnek. Ez a bűnszervezet nem csak Nigériában van jelen. Egy, az egész világot átszövő szervezetről van szó. A szervezet élén Rochas Okorocha áll. Közeli barátja, Hashim Thaçi, az európai szervezet élén áll – nyilatkozta néhány nappal ezelőtt Ndzemanze.