2024. május 19., vasárnap
MAGYARKANIZSA – 2015 LEGJOBB SPORTOLÓI

Tandari Violetta és Lőrinc Rudolf

Pénteken a magyarkanizsai sportszövetség díszülésén választották meg 2015 legjobb sportolóit négy (pionír, serdülő, ifjúsági és felnőtt) korosztályban, klubját, edzőjét és sportmunkását, akiket serleggel, oklevéllel és emlékplakettel jutalmaztak. A díszülést Bödő Marianna, a községi sportszövetség titkára nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelent sportolókat, az edzőket, a klubok képviselőit és támogatóit, majd dr. Bimbó Mihály polgármester köszöntötte a résztvevőket.

– A sportszövetségünk évsportolója-díjátadójának nem titkolt célja a fiatal sportolók, edzők, sportmunkások bemutatása, eddigi eredményeik elismerése. Évente díjazunk, hiszen az ismétlődő visszajelzés nagyon fontos számukra, ez biztosítja őket afelől, hogy a jó úton haladnak. Részünkről még lényeges feladat itthon tartani a sportolókat azért, hogy nekünk hozzák az eredményeket. Ez nem könnyű, mivel mindenki tudja, hogy a jó sportoló nem varázsszóra születik, hanem fárasztó és verejtékes munka eredményeként lép színre. Ebből a munkából a sportolók mellett edzők, trénerek és támogatóik is alaposan kiveszik a részüket. Minden jól működő társadalomban fontos szerepet tölt be a sport. Egészségvédő szerepéről sokszor és sokan szóltak már, de azt is meg kell említenem, hogy a sport ezenkívül számos olyan dologra felkészíti a gyermekeket, ami az élet más területén hasznossá válhat számukra. Aki a sportpályán megtanulja az olykor szigorúnak tűnő szabályok betartását, az ellenfél tiszteletét és a bírói döntések elfogadását, az megtanul veszteni és nyerni is egyben. Végezetül ne felejtsük el, a sport szinte mindig a győztesekről szól, a mai díjátadó pedig kizárólag róluk – nyilatkozta Bödő Marianna.

Magyarkanizsán a tavalyi év legjelentősebb sporteseményei a Kanizsa-kupa nemzetközi kézilabdatorna és a nemzetközi úszó- és futómaraton voltak. A sportszövetség külön szabályzat alapján hetven jelölt közül választotta ki a legjobbakat, akik kiválóan szerepeltek a különböző hazai és nemzetközi versenyeken. Tavaly a legeredményesebben a birkózók, a kajakozók, az atléták, az asztaliteniszezők és a cselgáncsozók szerepeltek. Az idei évre az önkormányzat által jóváhagyott támogatást – amely összesen tízmillió dinár – a sportklubok és egyének pályázat útján tudják elnyerni. A községi sportszövetség az idén a sportklubok működésére 8 200 000 dinárt, a különböző sportprogramok támogatására 800 000 dinárt, a sportolók ösztöndíjára 1 000 000 dinárt irányzott elő.

A nők díjazottjai, a serleggel Tandari Violetta

A nők díjazottjai, a serleggel Tandari Violetta

Az elmúlt év legjobb sportolónője Tandari Violetta, a Bratstvo Kajakklub tagja, az év férfi sportolója pedig Lőrinc Rudolf, a Potisje Birkózóklub tagja lett.

– Idén töltöm be a 20. életévem, és meglepetésként ért a bejelentés, hogy a felnőtt kategóriában én lettem az év legjobbja. Még nem ocsúdtam fel a jó hír hallatán, de már hihetetlen boldogsággal tölt el. Ezúton szeretnék köszönetet mondani edzőmnek, Csőke Rudolfnak fáradozásáért, bizalmáért és mindazért, amit tőle tanultam. További terveim közt is kiemelt helyen marad a sport, igaz, némileg nehezebb körülmények között tudom majd űzni, mivel elsőéves hallgatója vagyok az Újvidéki Egyetem szabadkai Közgazdasági Karának. Remélem, hogy a tanulás mellett jut időm futni és edzőterembe eljárni. A kajakklubban ezután már csak hétvégente tudok edzeni – mondta Tandari Violetta.

A pionír lányok korosztályában az év sportolója Marina Živković, a Partizan Atlétikaklub tagja, harmadik helyezett az országos bajnokságon.

A serdülő lányok korosztályában az év sportolója Fejős Anna, a Kanizsa Asztalitenisz- és Úszóklub tagja, országos egyéni és páros bajnok.

– Tavalyelőtt a pionírok korosztályában voltam az év sportolója, ezért kellemesen meglepődtem, hogy tavalyi eredményeim alapján ismét első lettem, de ezúttal a serdülők korosztályában. Én két sportágban, asztaliteniszben és úszásban is aktívan versenyzek, és ezúton szeretnék köszönetet mondani edzőimnek, Sordje Rolandnak és Enis Beharovićnak, akik kiválóan felkészítettek a különböző bajnokságokra és versenyekre. Ahhoz, hogy az év sportolójának választottak, mindkét sportágban elért eredményeim nagyban hozzájárultak. Jelenleg folyamatban van az asztalitenisz-bajnokság tavaszi idénye és a téli edzési program az elkövetkezendő úszóidényre, de a sport mellett a tanulásra is igyekszem kellő időt fordítani, hogy az iskolai eredményeim is minél jobbak legyenek. Ami az idei sporteredményeket illeti, mi a klubunkban rendszeresen folytatjuk a munkát és az edzéseket, hogy minél sikeresebben szerepeljünk az elkövetkezendő bajnokságokon, valamint különböző tornákon – nyilatkozta Fejős Anna.

Az ifi lányok korosztályában az év sportolója Raffai Renáta, a Bratstvo Kajakklub tagja, az országos bajnokság harmadik helyezettje és tartományi bajnok. Tandari Violetta országos és tartományi bajnok.

Vrábel Ákos a serdülő korosztály legeredményesebb sportolója, mediterrán bajnok

Vrábel Ákos a serdülő korosztály legeredményesebb sportolója, mediterrán bajnok

A pionír fiúk korosztályában az év sportolója Rekecki Botond, a Potisje Birkózóklub tagja, országos és tartományi bajnok. A serdülő fiúk korosztályában az év sportolója Vrábel Ákos, a Potisje Birkózóklub tagja, mediterrán bajnok, harmadik az országos bajnokságon. Az ifi fiúk korosztályban az év sportolója Miladinov Strahinja, a Partizan Atlétikaklub tagja, országos bajnok, harmadik helyezett a Balkán- és a tartományi bajnokságon. A férfiaknál Lőrinc Rudolf az országos bajnokságon harmadik lett, emellett tartományi bajnok.

Az év edzője Darko Veselinov, a Horgos 1911 Labdarúgóklub edzője:

– Négy éve dolgozom párhuzamosan Tóthfaluban a Nyers István Labdarúgó-akadémián és a Horgos 1911 Labdarúgóklubban, három éve pedig a szintén horgosi Október 10. Általános Iskolában, ahol testnevelő tanár vagyok. Egyrészről meglepődtem, hogy én lettem az év trénere, másrészről a tudatalattimban számítottam erre a megtiszteltetésre, hiszen az elmúlt fél évtizedben a karrierem teljes egészét a sportnak szenteltem. Az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karán azért szereztem mesteri fokozatot, hogy minél hatékonyabb munkát végezhessek a kezdő, kispionír, pionír és kadét korosztállyal egyaránt. Külön kiemelném a Horgos 1911 Labdarúgóklub vezetőségének önzetlen munkáját, melynek révén a napjainkban uralkodó nehéz körülmények ellenére is lehetőséget biztosítanak 60-70 gyermek sportolására.

A legsikeresebb sportegyesület a Partizan KOT Cselgáncsklub.

A különböző sportágakban végzett többéves munkásságáért emlékplakettet kapott Ladányi Mihály:

– Több évtizedes aktív sportmunkásságomat a sport szeretetének és az egészséges életmódra való nevelésnek köszönhetem. Sportmunkásként segítettem a kanizsai maratonok megszervezését, a birkózó- és a labdarúgóklub munkáját, valamint a munkás- és a nyugdíjas-sportjátékok szervezésében és megrendezésében is közreműködtem. Szeretném felhívni a fiatalok figyelmét a sport szeretetére, hogy minél többen foglalkozzanak valamilyen sporttal – mondta Ladányi Mihály.