2024. május 19., vasárnap

Születésnapi QuizNight

Hétfőn ünnepelte 7. születésnapját a magyarországi kezdeményezésű, mára Vajdaságban is elterjedt és közkedvelt kvízest, a QuizNight. Különböző kedvezményeket, pluszpontokat jelentett a szülinapi kvíz a játékosoknak.

A magyarkanizsai kvízmester, Ábel István nyilatkozott arról, hogyan indult a játék, mikor került Vajdaságba:

– Budapesten hét évvel ezelőtt kezdődött, majd elterjedt Magyarországon, nálunk a szabadkaiak voltak az elsők tavalyelőtt, akik megszervezték a kocsmakvízt, majd mi, kanizsaiak tavaly januárban csatlakoztunk. Utánunk Zenta, Újvidék és Topolya következett. Bartha Álmos a QuizNight megálmodója, aki érdekes módon Kínában ismerkedett meg az egyébként angol eredetű pubquizzel, majd meghonosította Magyarországon. A QuizNight nonprofit szerveződés, egyedül erkölcsi és eszmei haszonértéke van. Jelenleg négy országban (Magyarország, Ausztria, Románia, Szerbia) összesen 40 helyszínen folyik minden hétfőn kvízest, ahol előre regisztrált csapatok mérhetik össze tudásukat. Bármikor csatlakozni lehet a játékba, csak csapatot kell szervezni és asztalt foglalni – mesélte Bartha Álmos, majd így folytatta:

– Magyarkanizsán 60 fővel kezdtük a játékot, ez a szám folyamatosan növekszik, 86 játékossal is kvízeztünk már. Tavaly 26 fordulót tartottunk, 70 fő fölötti átlaggal. Nagyon kiforrott csapatok, összeszokott társaságok vannak nálunk, sokan utaznak vidékről is hétfőnként hozzánk – Zentáról, Horgosról, Kispiacról és Hajdújárásról is vannak játékosaink. A helyi bajnokságok során a pontokat folyamatosan vezetjük, így végül a legjobb csapatok a budapesti döntőn mérettethetnek meg. Tavaly a 150 legjobb csapatot hívták meg a Vasas Sportcsarnokba, ahol 750 ember kvízezett egyszerre. Ez év januárjában már sikerült összehozni a vajdasági csapatokat egy itteni óriáskvízre, reményeink szerint a pesti döntőt megelőzően szintén tudunk szervezni egy helyi elődöntőt.