2024. május 18., szombat

Tombolt a rock and roll!

A szolnoki Szigligeti Színház a Made in Hungária egyveleggel lépett fel a Népkör MMK-ban

A Winteretno fesztivál második napján, csütörtök este, visszarepültünk a hatvanas évekbe. A szolnoki Szigligeti Színház Made In Hungária egyvelege ízelítőt adott Fenyő Miklós önéletrajzi ihletésű musicaljéből.

Benéztünk a Hotel Mentholba, találkoztunk a Multimilliomos Jazzdobossal, jött a Csókkirály, „felcsavartuk a szőnyeget”, végül pedig a közönség is a színpadon ropta a rock and rollt, fiatalok és idősek egyaránt. A szórakoztató, zenés-táncos produkcióban Dósa Mátyás alakította Fenyő Miklóst. Dósa Mátyás immár kilenc éve a szolnoki Szigligeti Színház tagja. A színésszel először is arról beszélgettünk, hogy örömet jelent-e számukra játszani ezt az előadást, szereti-e a közönség:
– Nagyon szeretjük játszani. Három évvel ezelőtt mutattuk be Szolnokon, de sokszor felléptünk Magyarország más városaiban és határon kívül is. Tele van slágerekkel, szinte adott is, hogy a közönség szeretni fogja. Érdekes viszont, hogy különböző korosztályokat vonz, meglepő módon a fiatalokat is, akik ugyebár nem abban a korban nőttek fel. Sőt, olyan helyen is felléptünk, ahol szinte csak huszonévesekből állt a közönség, de kívülről fújták az összes zeneszámot, ők buliztak a legjobban – fejtette ki Dósa Mátyás, akitől fiatal koránál fogva szintén távol állnak a hatvanas éves, de arra a kérdésre válaszolva, hogyan sikerült beleélnie magát a hatvanas évek hangulatába, azt felelte, hogy egy színész mindig készül a szerepeire.
– Sok hatvanas években játszó filmet néztem, beszélgettem Fenyő Miklóssal, aki eljött a premierre, és dedikálta a gitáromat is – újságolta a színész, majd pedig szó esett még időutazásról és az „amerikai álomról” is.
– Ha beülhetnék egy időgépbe, ebbe a korba mennék el legelőször, de más korokba is tennék kitérőt, a húszas éveket se hagynám ki. A mai világban talán kevesebbet álmodoznak a fiatalok, inkább azzal vannak elfoglalva, hogy megéljenek és a saját országukban érezzék jól magukat – mondta Dósa Mátyás, aki egyébként a tévénézők számára is ismert lehet, hiszen a Barátok közt sorozatban négy évig Tónit, Berényi Miklós örökbe fogadott fiát alakította.
A Winteretno fesztivál harmadik napján, pénteken délelőtt a Ramazuri Bábszínház Ördöngös meséjét láthatták a gyerekek, este pedig a budapesti Nemzeti Színház, Hoztam valamit a hegyekből című produkciójára került sor. A fesztivál ma, azaz szombaton zárul. Délelőtt farsangi mulatságon vehetnek részt a kisebbek, 10-től pedig a Szabadkai Gyermekszínház Mira Magányországban című előadását tekinthetik meg. Este hétkor a kecskeméti Katona József Színház Csoportterápia című vígjátéka zárja a fesztivált.