2024. május 18., szombat

Színház a legkisebbeknek

Péntek délután a magyarkanizsai Pitypang óvodába látogatott a Szabadkai Gyermekszínház Színező című előadásával, amely 6–36 hónapos babáknak készült

Gál Elvira, a Szabadkai Gyermekszínház színésznője mesélt a babaelőadásokról:

– Egy magyarországi rendezőnő, aki a társulatunkkal dolgozott, mesélt róla, hogy náluk divatba jött a csecsemőszínház, ami 0–36 hónapos gyerekeknek ajánlott. Javasolta, hogy próbáljuk ki itt, Szerbiában mi is. El kell mondanom, hogy mi vagyunk az első színház itthon, amelyik ilyen előadásokkal foglalkozik. Hat éve működik a Pelenkás Színház, összesen nyolc előadást készítettünk ez alatt az idő alatt. Nem nagyon szoktunk tájolni ezekkel az előadásokkal, mert fontos maga a színházi tér, amelynek minden elemét sajnos nem tudjuk utaztatni. Nem úgy edukatív jellegűek az előadások, hogy az alatt valamit megtanulnak, elsajátítanak a gyerekek, mi inkább színházra akarjuk nevelni a jövő közönségét. A történet mindig ott kezdődik, hogy megérkeznek az előcsarnokba, be kell menni egy kis sötét folyosón a nézőtérre, ott le kell ülni, és 15 percig valamiért csöndben kell maradni. Ez is hozzátartozik az előadás varázsához. A babaelőadások végén nincs meghajlás és taps, egy nagy, közös játékkal feleződik be a darab – mondta Gál Elvira, majd hozzátette:

– Azt tapasztaljuk, hogy akik egyszer elindulnak hozzánk Szabadkán ezekre az előadásokra, ők visszajáróvá válnak. Minden szombaton 5 órakor van a babaelőadásunk, és mindegy, hogy ugyanazt játsszuk, látták-e már esetleg, jönnek. Így ismerjük már a saját közönségünket, ráadásul, amikor iskolások lesznek ezek a gyerekek, és visszakerülnek a színházba, mindenki szól, és szeretettel közelít felénk. Nagyon bízom benne, hogy ezek a gyerekek a nagy színházakba is elkezdenek majd járni, és ott is jó kis közönség válik belőlük.