2024. április 27., szombat

Eredményes pályázók, jól felhasznált összegek

11,5 millió dinár érkezett a tartományi pályázatok útján a szabadkai iskolákba – A tartományi titkár meglátogatta az intézményeket és elégedett az elnyert összegek felhasználásával

Hét szabadkai iskolát látogatott meg pénteken Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, hogy megtekintse a tavalyi pályázatokon elnyert pénzből vásárolt felszereléseket. Ezek a felszerelések – egyebek mellett bútorok, térfigyelő kamerák, számítógépek, interaktív táblák, projektorok – már használatban vannak, s a titkár elmondta, elégedett azzal, amit az iskolákban tapasztalt a pályázati pénz felhasználásával kapcsolatban.

– A tavalyi pályázatainkon a szabadkai oktatási intézmények igen jól szerepeltek. A tartományi titkárság több pályázatot is kiírt a tanintézmények számára, és összesen 27 intézmény, legnagyobb részük általános iskola, de középiskolák is és a diákotthon is eredményesen pályázott. Tavaly összesen 11,5 millió dinár érkezett ezen pályázatok alapján Szabadkára, a szabadkai iskolákba és a tanév első felében e pénzen vásárolt eszközök meg is érkeztek, immár használatban is vannak. Fontos, hogy az iskolákban a korszerű oktatási módszerekhez megfelelő taneszközök is társulhassanak, a számítógépek, interaktív táblák, projektorok ma már mind szükséges felszerelések, de a biztonság is fontos, így a kamerarendszerek terén is voltak sikeres pályázatok. A bútorzat is sok helyen felújításra szorul, erre is pályázhattak és pályázhatnak az intézmények. Az új pályázati kör márciusban kezdődik, március első hetében írjuk ki az idei évi pályázatokat. Vannak lehetőségek projektumok megvalósítására is, például táborok, foglalkozások, különböző akciók megvalósítására is lehetett és lehet az elkövetkezőkben is pályázni. Ezekben is eredményesek a szabadkai oktatási intézmények. Ebben az évben a tartományi kasszában kevesebb pénzünk van, és igyekszünk különösen ügyelni arra, hogy olyan témák, olyan célok legyenek a pályázatokban megfogalmazva, amelyek teljes mértékben a szükségletekkel vannak összehangolva. Ezért is fontosak az ilyen látogatások, hogy az iskolákban közvetlenül hallhassuk, hogy mire van szükségük az intézményeknek – hallottuk Nyilas Mihálytól, aki körútján a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolába látogatott el, Szabadkán pedig a Majsai Úti Általános Iskolába, a Svetozar Marković Gimnáziumba, a Széchenyi István Általános Iskolába, az Egészségügyi Középiskolába és az Ivan Sarić Műszaki Iskolába.

A Majsai úti iskola interaktív táblákba és projektorokba fektette a pályázati pénzt, a gimnázium szintén projektorokat vásárolt és számítógépes felszerelést, a Széchenyi István iskolába 30 új asztal és szék került, amelyekből könnyedén kör alakítható ki például a csoportmunkákhoz, emellett térfigyelő kamerákat és számítógépes felszerelést vásároltak. Az Egészségügyi Középiskola folyosóira kivetítők kerültek, amelyeken a diákokat informálják a tudnivalókról, látható rajtuk például, hogy mikor lesz hallható legközelebb az óra végét jelző csengő, ottjártunkkor pedig ezen a képernyőn értesítették a tanulókat, hogy a tartományi titkár lesz az iskola vendége. Emellett ezen iskola is számítógépes felszerelések vásárlásába is fektette az elnyert összeg egy részét. Csakúgy, mint az Ivan Sarić Műszaki Iskola, ahol szintén új informatikai felszerelést láthattunk.