2024. április 19., péntek

Megfelelő taneszközökkel a korszerű oktatásért

Tanintézményeket látogatott Topolyán Nyilas Mihály tartományi titkár

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, a tartományi kormány alelnöke tegnap a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában, valamint a Nikola Tesla Általános Iskolában járt, ahol az általa vezetett titkárság jóvoltából tanfelszerelés beszerzésére kiírt 2015. évi pályázati támogatás felhasználásáról tájékozódott. A folytatásban ugyanezen célkitűzéssel a magasrangú tartományi tisztségviselő a nagyfényi Pionír Általános Iskolába is tett hivatalos látogatást.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

Topolya község területén az általános és a középiskolák tanfelszerelésének eszközbeszerzését tavaly 4 millió dinárral támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság.

– Topolyán és a környező településeken, helyi közösségekben is szinte mindegyik tanintézményünk eredményes volt ezen pályázaton – jellemezte Nyilas Mihály titkár a 2015-ben kiírt pályázati eredményeket Topolya község tanintézményeire vonatkozólag, majd kiemelte: március 7-én, a tavalyi pályázatban megjelölt témakörökben, erre az évre is írnak ki pályázatot, ezúttal összesen 115 millió dinár összegre. Bár, mint mondta, ez a keret némileg kisebb mint a tavalyi, de ,,ha bölcsen határozzuk meg a mércéket, szükségleteket, akkor takarékos módon és megfelelően sok szükségletet ki tudunk elégíteni”. Kiemelte: bútorzat, informatikai felszerelés, interaktív táblák, biztonsági berendezések azok a tárgykörök, amelyekre kiírják a tanintézmények számára a pályázatot. Reményének adott hangot, hogy a következő iskolaév kezdetéig az ezzel kapcsolatos eljárások teljes mértékben lebonyolódnak, az eredményesen pályázó iskolák diákjai pedig már a 2016-2017-es tanév kezdetétől használhatják a nyert eszközöket.

– Fontos, hogy a korszerű oktatás módszerei mellé megfelelő taneszközök is járuljanak. Az oktatás reformjának többek között efelé is kell irányulnia – fogalmazott Nyilas, aki hozzáfűzte: lényeges, hogy korszerű módszerek jelenjenek meg, azokat a pedagógusok elsajátítsák, de a siker műszaki, informatikai felszereltség nélkül elképzelhetetlen. Az utóbbi biztosításához pedig folyamatosan szükséges a tanintézmények számára a tartományi támogatás.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

Topolyai iskolalátogatásai során a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában Martinović Veselin intézményvezető, a Nikola Tesla iskolában pedig annak igazgatója, Vlade Grbić fogadta a magasrangú vendéget, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt Kislinder Gábor, Topolya polgármestere kísérte.

– A látogatások során szerzett tapasztalatokból és az elhangzott nyilatkozatokból kitűnik, hogy a pályázaton nyert eszközöket célszerűen használtuk fel, minden remény megvan arra, hogy a következő kiíráson is részt veszünk. Megtudtuk: a jövő hét folyamán várható az újabb pályázati kiírás, és az alelnök úr, titkár úr érdeklődött afelől, vannak-e terveink ezzel kapcsolatban. Az önkormányzatban már megbeszéltük a prioritásokat, a sorrendet eszközeink felosztására vonatkozóan. Ezek értelmében megállapítást nyert, hogy a múlt évi eszközökből a Csáki iskola sportcsarnokának tetőszerkezetét javíttatjuk, az idei évi pénzeszközök esetében pedig a gimnázium tornatermének kell előnyt élveznie – emelte ki a polgármester.

Mint megtudtuk: a topolyai gimnázium és közgazdasági iskola vonatkozásában a titkárság jóvoltából a tanfelszerelés beszerzésére kiírt 2015. évi 363.235 dináros pályázati támogatás jóvoltából e tanintézmény a kémia oktatására szolgáló, az 1960-as évek elején kialakított szaktantermet újította fel, 51 asztalt, 8 széket, 4 mosogatóval ellátott munkafelületet, 2 katedrát, 2 fehér táblát, szekrényt, kivetítőt és vásznat vásárolt. A Nikola Teslában a 509.100 dináros támogatást interaktív tábla, 5 kivetítő és 8 fehér tábla beszerzésére fordította az iskola.

A Csáki Lajos iskolában 575.753 dinár értékben a biztonsági rendszert újították fel, valamint fénymásolót és bútorzatot vásároltak. A bácskossuthfalvi iskola 403.100 dinárért számítógépeket vásárolt, a gunarasi iskolában 390.728 dinárból sportszereket, biztonsági és számítógépes felszerelést, bútort vettek. A krivajai általános iskolában 138.902 dinárt ruháztak be a biztonsági rendszer kiépítésébe, a pacséri oktatási intézményben 424 ezer dinárból pedig számítógépeket, interaktív rendszert szereztek be. A zentagunarasi iskolában 288.020 dinárral járult hozzá a tartomány a számítógépes rendszer felújításához, de kamerákat és fényképezőgépet, bútort is vásároltak. A zeneiskola 219.996 dinárból számítógépekkel, projektorral és fénymásolóval újult meg. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában 363.235 dinárt költöttek el számítógépek és audiorendszer beszerzésére. A Mezőgazdasági Iskola mindenekelőtt fűnyírót vásárolt a támogatásból, amely 408 000 dinárt tett ki.