2024. március 29., péntek

Nem a tanulók döntik el, hogy ki járhat velük egy osztályba

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolába látogatott Nyilas Mihály

Az elmúlt időszakban nagy közfelháborodást keltett a szabadkai Ivan Goran Kovačić iskolában történt eset, amikor is ötödikes lányok petíciót indítottak osztálytársuk, Gala ellen, hogy távolítsák el az iskolából csupán azért, mert gyógyíthatatlan bőrbetegsége van. Az üggyel kapcsolatban tegnap az iskolába látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, a tartományi kormány alelnöke.

Nyilas Mihály és Nenad Mirkov (Fotó: Molnár Edvárd)

Nyilas Mihály és Nenad Mirkov (Fotó: Molnár Edvárd)

– Sajnálatos, ami az iskolában történt. Mindenképpen kötelességünk volt részletesen is megismerni a helyzetet, emiatt került sor az iskolai látogatásra. Elbeszélgettünk az igazgatóval, a pszichológussal, az iskolaszék elnökével és a tanintézmény többi szakemberével. Meggyőződhettünk arról, hogy az iskola mindent megtett annak érdekében, hogy a kiközösítés és az aláírásgyűjtés ne legyen eredményes. A petíciót valójában két tanulólány indította el beteg osztálytársuk ellen, holott olyan tanulóról van szó, aki eredményesen vesz részt versenyeken és jó példát mutat. Az eset után az iskola fegyelmi eljárást indított és a két tanulólány írásos figyelmeztetésben részesült, mintegy preventív intézkedésképp, hogy ők és a többiek is megértsék: tettük nem volt helyénvaló. Egyébként sem a tanulók döntik el, hogy ki járhat velük egy osztályba. Ha véghez is viszik az aláírásgyűjtést, az nem jelentette volna, hogy kizárják az érintett tanulót az osztályból vagy az iskolából. Épp ellenkezőleg, inkább ahhoz vezetett volna, hogy fegyelmi intézkedések sora következzen be, nagyobb számban, komolyabb szankciókkal. Gala jelenleg egy sérülés miatt nem jár iskolába, de meggyőződhettünk arról, hogy az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő környezetbe kerüljön vissza. Úgy gondolom, hogy egyedi esetről beszélhetünk. Az elmúlt négy és fél évben az iskola teljes erejével arra törekedett, hogy az érintett tanulólány ne érezzen semmiféle megkülönböztetést, a nevelés és oktatás zökkenőmentesen folyjon az ő esetében is. A tanulók életében viszont nagy változást jelent, amikor felsősökké válnak. Hamarosan pályázatokat írunk ki, egyik épp a különböző projektumok megvalósítására irányul, amelyek között az erőszakmentes iskola is szerepel. Az iskolai erőszak megakadályozása és megelőzése rendkívül fontos, ennek érdekében foglalkozásokat tartani, megtanulni felismerni az erre utaló jeleket és kiemelni az empátia helyességét. Az iskolai erőszak negatív jelenség, ami ellen küzdeni kell – hallottuk Nyilas Mihálytól, aki azt is hangsúlyozta, hogy a titkárság és az iskola között nagyon jó az együttműködés.

A megelőzés fontosságáról szólt Nenad Mirkov, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola igazgatója is.

– Amikor ilyen esettel van dolgunk, az iskola a protokoll szerint jár el, akárcsak most is. Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, de ehhez szükségünk van a szülők együttműködésére is, sőt a szülők nagyon fontos részei a megelőzésnek. Az elkövetkezőkben mindenképpen arra törekszünk, hogy intenzívebben tartsuk a kapcsolatot a szülőkkel és semmiképp se történjen többé ilyen eset. Inkább jó példákkal szeretnénk előhozakodni. Az osztályfőnök mindennap tartja Galával a kapcsolatot, a lány társai és tanárai kis műsort készítenek, amivel szeretnék megmutatni, hogy visszavárják és szeretnék, ha jól érezné magát az iskolában – mondta az igazgató.