2024. május 17., péntek

Hogy ne merüljünk a feledés homályába

A Rákóczi Szövetség vajdasági találkozója Magyarkanizsán

A hétvégén háromnapos tanácskozást tartottak a Rákóczi Szövetség vajdasági szervezetei Magyarkanizsán. A gyógyfürdő konferenciatermében lebonyolított eseménysorozat célkitűzése között szerepelt a szövetség tevékenységének az egyeztetése, az anyaszervezettel kialakított kapcsolat ápolása, valamint a tagszervezetek tájékoztatása az elmúlt időszak munkájáról.

A második tanácskozási napot Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg előadásával. A két szövetség viszonyáról kérdeztük az elnök urat, valamint arról, hogy milyen szerepe van a Rákóczi Szövetségnek a VMSZ programjában.

– Ez egy évtizedek óta létező nagyon szoros kapcsolat. A Rákóczi Szövetség a magyar közösség szolgálatát vállalta, ezért ilyen tekintetben a két szövetség közötti együttműködés a világ legtermészetesebb kapcsolata. Ami a választási programunkat illeti, elmondhatom, hogy az eddigiekben megfogalmazott célkitűzéseink mindig elfogadhatóak voltak a Rákóczi Szövetség számára, ellenkező esetben nem lett volna a választásokon közös fellépésünk, nem lettek volna rákóczisok a VMSZ közös listáján. Ez az összefogás a későbbiekben is így lesz – mondta Pásztor István.

A Rákóczi-gyűrűt idén a hagyománytól eltérően nem pedagógusnak ítélték oda. Kávai Szabolcs történelemtanár felterjesztésére Magyarkanizsa polgármesterét tüntették ki ezzel az elismeréssel a városért és a községért való kiállásért az elmúlt, nehéz időszakban. Dr. Bimbó Mihály polgármester elmondta, továbbra is legjobb tudása szerint fogja szolgálni és segíteni a közösséget, egyszerű emberként, alázattal, ahogy azt tőle megszokhatták a magyarkanizsaiak.

Az eszmecsere szombat délutáni fejezetét Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, aki az MNT és a Rákóczi Szövetség programjaiban megjelenő közös tevékenységekről beszélt.

– Az MNT és a Rákóczi Szövetség kapcsolata szoros, hiszen mindkettő közös célja a vajdasági magyarság szolgálatában tenni és dolgozni egymást erősítve, kiegészítve – mondta a tanács elnöke.

Az rendezvényen részt vett Kalmár Ferenc, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa is, aki egyebek mellett Magyarország Vajdaságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatásának fontosságáról beszélt.

Dr. Takaró Mihály irodalomtörténész előadásában a magyarságtudatról, magyarságunk felvállalásáról hallhattak a résztvevők. Beszédében összefoglaló meghatározását adta a magyar ember nemzeti öntudatának.

– A múltból táplálkozó szellemi gyökér jelöli ki az ember helyét a jövőben. A magyar kultúra kincseivel együtt ez az örökség gazdagítja a magyarság lelkét, s akár egy mentőöv, biztosít bennünket, hogy ne merüljünk a feledés homályába, ne tűnjünk el a népek tengerében – mondta az irodalomtörténész.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára különösen az ifjúsági programok tekintetében tulajdonít nagy jelentőséget a két év kihagyás után újra megszervezett délvidéki találkozónak.

A rendezvény második napján tiszteletét tette Magyarkanizsán Halzl József gépészmérnök, egyetemi tanár, politikus, a Rákóczi Szövetség elnöke is. A résztvevők a Művészetek Háza színháztermében megtekintették a Lovasíjász című magyar film vajdasági premierjét.

A háromnapos rendezvény vasárnap délben zárult, amikor a fórumon egyeztették a jövőbeli terveket, és tapasztalatokat cseréltek a helyi szervezetek vezetői.