2024. május 15., szerda

A kisgazdáknak kedvez az új földtörvény

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Magyarkanizsán

A Mezőgazdasági Minisztérium, amikor a termőföldről szóló törvény módosításáról döntött, elsősorban azt tartotta fontosnak, hogy minél több termőterület ki legyen adva az elkövetkező időszakban a gazdáknak, mivel az előző években volt bizonyos földterület, ami nem került kihasználásra.

Egyebek mellett erről beszélt Fremond Árpád köztársasági képviselő, a köztársasági mezőgazdasági bizottság tagja a tegnapi magyarkanizsai lakossági fórumon az új földtörvény változtatásait ismertetve. A fórumot az önkormányzat és Magyarkanizsa Község Agráruniója szervezte.

– A földtörvény kidolgozásában az is jelentős tényező volt, hogy minél több belföldi befektetőt ösztönözzön. Fontos elmondani, hogy azok a földterületek, amelyek részei a vagyon-visszaszármaztatásnak, nem kerülhetnek eladásra, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több családhoz visszakerüljenek ezek a földek.

Fremond Árpád és Molnár Viktor a fórumon (Fotó: M.J.)

Fremond Árpád és Molnár Viktor a fórumon (Fotó: M.J.)

A kistermelőknek kedvez az új törvény, tehát csak azok vehetnek földet a jövőben, akiknek legfeljebb 30 hektárjuk van, és maximum 20 hektárig vásárolhat majd egy-egy gazda 10 éves törlesztési idővel.

Továbbá azok a termőföldek, amelyeket nem adtak bérbe az elmúlt időszakban, most akár bérmentesen a termelők rendelkezésére állnak; ha valaki gyümölcsöst, szőlőt telepítene, vagy konyhakerti növénytermesztéssel szeretne foglalkozni, akár 10–25 évre megkaphatja ezeket a területeket – mondta Fremond Árpád.

Elfogadták azt a módosítási indítványt is, amely szerint öt évet kell itt életvitelszerűen élnie annak, aki termőföldet szeretne vásárolni, és legalább három éve bejegyzett gazdasággal kell rendelkeznie, hogy a licitáláson részt tudjon venni – ezek a változtatások mind a hazai termelők érdekeit védik.

A földalapú támogatást, amely eddig minimum 6000 dinár volt hektáronként, a kormányrendelet 2016-ra 4000 dinárban határozta meg, a jószágtámogatásban viszont nem csökkentek az összegek.

Molnár Viktor tartományi segédtitkár az idei tartományi mezőgazdasági támogatás formáiról beszélt. Elmondta, hogy a mezőgazdasági titkárság a pályázatok többségét kiírta az elmúlt 10 napban. A lehetőség adva van, a regisztrált gazdaságok számára több hónapig nyitva állnak ezek a pályázatok.

Költség-visszatérítést lehet igényelni olyan eszközökre, mint a jégvédő háló, különböző öntözőrendszerek, gépek vagy egész gépsorok vásárlása. A támogatási összegek nagysága 700 ezer dinártól 1,5 millióig terjedhet. A pályázatok tehát nyitva vannak, a titkárság honlapján olvashatók a feltételek.