2024. május 3., péntek

Gazdaság, egyházak és tájékoztatás

Kérdéseinkre Huzsvár Ervin magyarkanizsai polgármester-helyettes válaszolt

Huzsvár Ervinnek, a magyarkanizsai polgármester-helyettesnek a hatáskörébe jelenleg három szakterület tartozik: a gazdaságfejlesztés, az egyházközösségek és – a községi képviselő-testület múlt heti rendkívüli ülése óta – a tájékoztatás.

Az ezekhez a területekhez kapcsolódó aktualitásokról, pályázatokról kérdeztük.
Milyen időszerű események történnek a tájékoztatás terén?
– A képviselő-testület március 11-én tartotta meg rendkívüli ülését, amelyen döntés született arról, hogy az új önkormányzati vezetőség megválasztásáig az én feladataim közé tartozik a tájékoztatás – a területtel megbízott tanácstag lemondása miatt. Önkormányzatunk két hete írta ki pályázatát a köztájékoztatás támogatására. Az új médiatörvény értelmében támogatjuk azokat a helyi, regionális, valamint internetes médiumokat, amelyek magyar nyelven is tájékoztatják a lakosságot. Amellett tehát, hogy naprakészséget várunk a médiumoktól, a magyar nyelvű tájékoztatás is fontos kritériumként szerepel a pályázatok elbírálásakor. Az idei évi pályázatnak március 18-án járt le a beadási határideje, elbírálását független újságírókból álló szakmai bizottság végzi. A községi költségvetésben támogatásokra elkülönített pénzkeretnek a 18%-át teszi ki az az összeg, amelyet a médiumoknak osztunk szét.
A tájékoztatási eszközök támogatása mellett a médiumok ugyanakkor szolgáltatásokat is végeznek a községnek, mint például a hirdetések megjelentetése, de ezek a szolgáltatások, akárcsak az összes többi szolgáltatás, amelyet igénybe vesz a község, közbeszerzési eljárás alá esnek, és az említett pályázattól függetlenül működnek.
A másik szakterülete az egyházközösségek. Milyen változások történtek ezen a területen?
– Az egyházközösségek községi támogatásával kapcsolatban újításokról beszélhetünk: januárban hozta meg önkormányzatunk azt a szabályzatot, amelynek értelmében a tradicionális egyházközösségek pályázat útján kaphatnak támogatást a községtől az épületeik, templomok, harangok, ravatalozók karbantartására, valamint egyházi rendezvények szervezésére. Az előző időszakokban is támogattuk az egyházközösségeket, de idén pályázatot írtunk ki erre a célra, amely során 2 millió dinárt fogunk szétosztani. Ennek a pályázatnak március 15-én járt le a beadási határideje, és március 18-án ült össze a bizottság a beadványok elbírálására.
Mi a helyzet a gazdaságfejlesztési szektorral?
– Jelenleg a gazdasági szubjektumok vissza nem térítendő támogatásának pályázati kiírásán dolgozunk. Tavaly 4 millió dinárt osztottunk szét ennek a pályázatnak a keretében, és 18 vállalkozás kapott 80–500 ezer dinár összegű támogatást. Próbáljuk minél jobban segíteni a községi vállalkozásokat, ezért az idei pályázati keretösszeget 6 millió dinárra növeltük. Sok szempontból más lesz a tavalyi pályázatunkhoz képest a 2016-os kiírás, ebben közrejátszik az is, hogy megjelentek a Prosperitati Alapítvány pályázatai, amelyek szintén a vállalkozóknak szólnak. Igyekszünk úgy megfogalmazni a gazdasági szubjektumok támogatásáról szóló kiírásunkat, hogy a vállalkozók minél szélesebb spektrumban tudjanak pályázni. Célunk tehát, hogy azoknak, akik akár a Prosperitati Alapítványnál, akár a tartományi gazdasági titkárságnál pályáznak, és szeretnének a községnél is pályázni, olyan lehetőséget tudjunk biztosítani, amelyet az előbb említett pályázatok nem kínálnak. Ilyen lehet például a kamattámogatás, amelyet már tavaly is beleírtunk a pályázatunkba, és amelyre a Prosperitatinál nincs lehetőség. A községi gazdasági szubjektumok vissza nem térítendő támogatásával tehát igyekszünk vállalkozóinknak olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek kiegészíthetik a már megjelent pályázatokat. Meggyőződésem, hogy Magyarkanizsa ezeken a területeken minden lehető eszközzel a fejlődést támogatja, és a rendelkezésre álló keretek között gondot visel a tájékoztatásról, az egyházakról és a gazdasági szereplőkről egyaránt.