2024. augusztus 19., hétfő

Mediációs Központ nyílik Topolyán

Már csak székhelyének helyiségkérdése vár megoldásra

Ha a topolyai önkormányzat kijelöli azt a két irodahelyiséget, amelyet biztosítani tud Topolyán a permegelőző közvetítést és a peren kívüli megegyezést végző Mediációs Központnak, Szerbiában a második lesz Topolya község, melynek területén működni fog ilyen intézmény. Mostanáig az intézményesített közvetítői formát az országban csupán a belgrádi Voždovac községben működtetik. A Topolya községi képviselőtestület 2015. novemberi ülésén fogadták el a Mediációs Központ megalapításáról szóló, ombudsmani kezdeményezésre született határozati javaslatot. A mediációs eljárás bevezetése a polgári jogviták gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb rendezését szolgálja, az intézmény munkájának koordinálásával Miladin Nešić Topolya községi ombudsmant bízták meg, aki maga is rendelkezik mediátori tanúsítvánnyal. Jelenleg Topolya község területén rajta kívül még két személy, mediátor: Sablauer Brindza Beatrix jogász és Goran Uzelac közgazdász rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal, és szerepel a névjegyzékben is, ami a közvetítői feladat végzéséhez szükséges. A Mediátori Központ tehát három mediátor közreműködésével tud majd működni a közeljövőben, ha megfelelő helyiség(ek) teremtődnek a munkavégzéshez. A permegelőző közvetítés, a peren kívüli megegyezés iránt Topolya községben is egyre nagyobb igény mutatkozik. Nešić mintegy tíz igénylést vett nyilvántartásba, egy eljárás pedig, amely nem tűrt halasztást, immár folyik.

A topolyai Mediációs Központ koordinátora, Miladin Nešić (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai Mediációs Központ koordinátora, Miladin Nešić (Szabó Anikó felvétele)

– A Holland Királyság által hirdetett, A helyi ombudsman és a mediáció elnevezésű projektum keretében 2014-ben zajlott kiképzésünk, kollégáimmal együtt pedig 2015-ben kaptuk meg működési engedélyünket, vettek nyilvántartásba bennünket. Csak a nyilvántartásba felvett személyek vagy szervezetek végezhetnek közvetítői tevékenységet. Ők nem kizárólag jogászok lehetnek, azonban a mediátornak felsőfokú végzettségre, megfelelő, kiképzésen, vagyis tanfolyamon szerzett ismeretekre és pszichofizikai alkalmasságra is szüksége van a feladatvégzéshez. Voždovac mediációs központjával, amely 2015 májusában kezdte meg működését, együttműködésünk jelenleg is élő, tapasztalatszerzés céljából pl. a jövő héten is meghívásuknak teszünk eleget. A permegelőző közvetítés és a peren kívüli egyezség már ismert gyakorlat a világban, pl. Olaszországban az esedékes perek több mint 76 százaléka szerveződik ilyen formában. Már nyilvántartásba vettünk községünkben tíz olyan személyt, akit szeretnénk, ha mediátori képzésben részesülne, majd csatlakozna munkatársaink sorába. Célunk az, hogy a mediátori kört minél inkább kiszélesítsük. Ideális esetben két, egymás közelében lévő irodahelyiségre lenne szükségünk a zavartalan munkához, ugyanis elképzelhetőnek tartom, hogy a mediátor bizonyos eljárások esetében a két féllel külön-külön is folytathat megbeszélést a közös tanácskozás mellett – fogalmazott Miladin Nešić.

– Fontosnak tartom hangsúlyozni: a peren kívüli megegyezést, a permegelőző szolgáltatást ingyen vehetik igénybe azon személyek, akik ingyen igényelhetik a jogsegélyszolgálatot is. A peren kívüli egyezség mindig a felek önkéntességén alapul, minden mozzanatához megegyezés szükséges. Az igénylők maguk választják meg a mediátor személyét is, vagyis pontozzák a lehetséges személyeket, sorrendet állítanak fel a mediátorok között, majd azt követően nyer megállapítást, hogy az adott esetben mely mediátor lenne a legalkalmasabb a feladatvégzésre. Ebben az eljárásban a felek uralják az egész folyamatot, amelynek során ha nem tudnak a felek megegyezni, megszüntetik. A felek hozzák meg a döntést is, a megbeszéléseket követően egy megegyezés, kiegyezés jön létre. A legnagyobb előnye, hogy ezen eljárás során, amely folyamán a felek ügyvédjei is jelen lehetnek a megbeszéléseken, nincs vesztes. A peren kívüli egyezség mindig teljes egészében a felek érdekeit szolgálja. Az eljárásban a lényeg a megoldás, nem az, ki számít nyertesnek, ki vesztesnek. Annak folyamán mind a közvetítőt, mind pedig a feleket titoktartási kötelezettség terheli, az eljárás során létrejött dokumentumokat is annak végeztével meg kell semmisíteni. Ha valamit meg is beszéltek a felek az eljárás közben, de megállapodás nem születik, a megbeszélteket később például bíróságon nem lehet felhasználni. A mediátor titoktartási kötelezettsége a közvetítői tevékenység megszűnése után is megmarad – hangsúlyozta Topolya község ombudsmana, a Mediációs Központ koordinátora.