2024. április 28., vasárnap

Magasabb fejlettségi szintű szociális szolgáltatásokkal

Lezárult az Open Arms StM projektum – Szerbiában az első kedvezményezettek között a bácskossuthfalvi OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet kliensei szerepeltek

Egy újszerű szociális-védelmi szolgáltatásforma éltetésére törekszenek 2014 júniusától Topolya községben az Open Arms StM, vagyis Nyitott ölelés elnevezést viselő, az OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet felhasználói életkörülményeinek javítása a közösségbe való bekacsolódás által Európai Uniós IPA-projektum keretében. A projektum hordozói - annak lezárásáig eltelt 21 hónapos futamidő alatt - olyan törekvéseket kívántak megalapozni, erősíteni, miszerint a szellemi fogyatékkal élőket is nagyobb mértékben és szélesebb körben kapcsolják be a közösségbe, fejlesszék. Prevenciós iroda működtetésével, kitagolás útján és az OTTHON egykori klienseinek szociális vállalkozásba való bekapcsolásával olyan alternatívák valósultak meg Topolya községben, amelyek hosszabb távon az ún. intézménymentesítést teszik lehetővé.

Az ökoszappan-gyártó műhelyben – A műhelyben a Bio Idea szervezet elnöke, Sanida Klarić vegyészmérnök vezetésével zajlik képzés és gyakorlati munka a 14 kitagolt egyén és munkavezetőik számára (Szabó Anikó felvétele)

Az ökoszappan-gyártó műhelyben – A műhelyben a Bio Idea szervezet elnöke, Sanida Klarić vegyészmérnök vezetésével zajlik képzés és gyakorlati munka a 14 kitagolt egyén és munkavezetőik számára (Szabó Anikó felvétele)

A 2014 júniusától élő, 207.800,31 eurós összértékű projektum kapcsán, amely esetében 82,64 százalákos anyagi hozzájárulást az Európai Unió biztosított 171.726,18 euró értékben, a tegnapi nap folyamán szerveztek ünnepélyes zárórendezvényt Bácskossuthfalván, ahol maga az OTTHON is székel. E Topolya községi faluban a már több mint kétszáz éve intézményesült szociális gondoskodó rendszer 2015 szepteberében lépte túl történelmi mezsgyehatárát, amikor is az Open Arms StM, vagyis a Nyitott ölelés elnevezést viselő tervezet kivitelezése jóvoltából az OTTHON 14 gondozottját kitelepítette a falu lakóövezetébe. A reform, amely a bentlakásos tömegintézményeket bontja le kisebb kapacitású lakócentrumokra, védett szállásokra, korszerűbb, hatékonyabb és az emberi méltóságot karizmatikusabban tiszteletben tartó szolgáltatást nyújtva, három lakóépület biztosításával, jelenleg 14 felhasználónak nyújt minőségesebb életkörülményeket. A kedvezményzetteket a napokban a gyakorlatban is bevonták egy szociális vállalkozásfejlesztési folyamatba, mely jóvoltából újabb célt és tartalmat kapott szerepvállalásuk a közösségi életben. Az újvidéki Hrio civil szervezet és a belgrádi Bio Idea civil szervezetek közreműködésével elkészült, immár felszereléssel ellátott és néhány napja szakmai vezetéssel is bír egy bioszappan gyártásához szükséges műhely is az egykori ún. Aggok házában, az OTTHON központi létesítményében Bácskossuthfalván, mely helyszínt színtén felkereste a projektum zárása apropóján a helyi közösségbe látogatók csoportja, köztük lapunk képviselője.

Az eseményen arról is hallhattunk összefoglalót: a kitagolást elősegítő program párhuzamos fonala a megelőzés irányába húzódik. Egy topolyai ún. megelőző központ is működik 2015 nyarától, mely műhelymunka-sorozat éltetésével végzi feladatát: a családban élő, testi vagy szellemi nehézségekkel bírók képességeinek, tudásának növelését. A Nyitott ölelés projektum kivitelezésének céljai között szerepelt ugyanis az is, hogy hozzájáruljon az egyedül maradt és/vagy elöregedett fogyatékkal élők sürgős intézményes elhelyezésére vonatkozó kérelmek csökkenéséhez. Mostanáig Topolya község területéről öt helyi közösségből, 12 felhasználó vesz részt aktívan az interaktív, fejlesztő műhelymunka-sorozaton. Mint azt a projektum zárórendezvénye alkalmával megtudtuk: a topolyai önkormányzat nyitott volt arra, hogy a tervezet keretében éltetett prevenciós irodai szolgáltatások, a projektum lezárását követően, 2016 áprilisától is folytatódjanak Topolya községben. A községi költségvetési-keretösszegből ezen célra e költségvetési évben, kilenc hónapra 400.000 dináros keretösszeget különítettek el. A fenti, a megelőző központra vonatkozó információkat a prevenciós iroda vezetője Sztánkó Zsuzsanna, Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának igazgatója tolmácsolta lapunknak a rendezvényen, amelyet Plohl Edvin, a Topolya községi képviselő-testület elnöke is megtisztelt jelenlétével. Az alkalommal köszöntőt és rövid összefoglalót az Open Arms StM Európai Uniós IPA-projektumról Balassa Endre projektmenedzser és Majláth Béla, az OTTHON igazgatója mondott, majd az OTTHON két szakmunkatársa, a projektum szakmai programjainak koordinálásával megbízott Milana Počuča okleveles szociális munkás és Bogdan Uzelac okleveles szociális munkás értekezett. Az utóbbi a projektum részét képező szociális vállalkozásfejlesztés koordinálásával megbízott szerepét töltötte be.