2024. május 3., péntek

Húsvéti hit

„És mikor ők megrémülvén a földre hajták orcájukat, azok mondának nékik: Mit keresitek a holtak között az élőt? „ (Lukács 24,5.)

Az első húsvét óta sok száz éve a keresztyén egyház mindig hirdeti, hogy Jézus föltámadott a halottak közül. Ez az örömhír bejárta a világot, mely keresztyén hitünk alapja lett. A Biblia a feltámadásról, mint tényről beszél. A Szentírás szerint ez térben és időben megtörtént esemény. Abban az időben is voltak, és ma is vannak emberek, akik kételkednek, vagy egyszerűen elutasítják a feltámadás tényét. Keresztyén vallásunk legfőbb fundámentuma az Úr Jézus Krisztus feltámadásának bizonyított volta. Sajnos az emberi hitetlenség sokszor és különböző módon támadta ennek valóságát. Sokszor mi keresztyének is hitetlen Tamásként közeledünk ez eseményhez, aki addig nem hitte el, hogy az Úr Jézus föltámadt, amíg nem találkozott vele.

Húsvét ünnepe azt üzeni nekünk, hogy mi ma is találkozhatunk a föltámadott Úrral. Ő Szentlelke által jelen van a mi életünkben. Ahhoz, hogy találkozzunk vele, szükségünk van olyan hitre, mint amilyen azokban az asszonyokban volt, akik először vitték a hírt ama hét első napján, hogy Jézus föltámadott! „ A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.” (Zsidókhoz írt levél 11, 1.) Ez a bibliai elv vezérelte az első tanukat az első húsvét reggelén, és ez kell, hogy vezéreljen bennünket is, ma élő hívőket.

Emberi életünk nagyon szomorú lenne, ha csak ebben a földi életben reménykednénk. Krisztus nemcsak a halált győzte meg, hanem legyőzte a bűnt is, mert elhordozta a nekünk kijáró büntetést, és ez által kiszabadított bennünket a bűnnek rabságából. A mi életünk sokszor tele van szomorú eseménnyel, szenvedéssel, veszteséggel. Számunkra azért örömteli ez az ünnep, mert emlékeztet, hogy az élet győzött a halál fölött. Így aggodalmaskodás nélkül nézhetünka jövőnk felé. Életünk kisebb-nagyobb problémáival nem vagyunk egyedül, hanem Isten az ő szent Fia, Jézus Krisztus általjelen van, és megajándékoz bennünket olyan békességgel, amit semmi sem tud megháborítani, mert ez egy belső nyugalom. A mindennapi élet tapasztalata, hogy a hívő emberek könnyebben hordozzák keresztjüket, (vagyis a bajokat), és a legnehezebb órákban sem esnek kétségbe.

Urunk mindannyiunkat töltsön be örömmel a húsvéti csoda által. Ez a csoda adjon reménységet és kitartást életünk minden napján. Ne feledjük el, hogy mindannyian Isten teremtményei vagyunk, akik arra hivattattunk, hogy Urunk dicsőségére, és felebarátaink, vagyis embertársaink javára éljünk. Imádkoznunk és dolgoznunk kell, hogy ebben a világban kevesebb legyen a szenvedés, gyűlölet, békétlenség és igazságtalanság.

A feltámadott Krisztus által legyen mindannyiunk számára áldott ez az ünnep!

Örvendezzünk az élet ünnepén, hogy a feltámadott Úrban tudjunk építeni egy olyan emberi közösséget, amelyben az Ő szeretete uralkodik.

Áldott, boldog húsvéti ünnepeket kívánok!