2024. május 8., szerda

„Utódaink miatt fontos”

Bayer Zsolt magyar írót, újságírót, publicistát látta vendégül a Vajdasági Magyar Szövetség az óbecsei Than-házban, aki a nemzetpolitikáról és Európa mai legnagyobb kihívásairól tartott előa

Az Óbecsén megtartott előadást megelőzően dr. Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár, a párt óbecsei községi szervezetének elnöke bevezető beszédében kifejtette: felerősödött a nemzetben gondolkodás politikája az utóbbi években, a hagyományok ápolása kulcsfontosságúvá vált a nemzeti identitás erősítésében, s ebben a magyar kormány politikája nagy szerepet játszott. A magyarság ismét választás előtt áll, a politikában és az életben is – jelentette ki.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke az elfogadott kisebbségi akcióterv jelentőségét hangsúlyozta az európai felzárkózás folyamatában. Partnereket kell találni ahhoz, hogy megfelelően használjuk ki a kínálkozó lehetőségeket, értékelte Kovács. Egyik aktuális kérdésként a migránsválságot említette, s annak példáját, hogy a szerb állam is másként tekint már ma erre a problémára, mint a kezdetekben.

Előadásában Bayer Zsolt aláhúzta: feltétlenül nemzeti alapú politikára van ma szükség, különösen a határon túl.

– Vigyázó szemeiket vessék a Felvidékre, ahol nemrégiben zajlottak le a választások, s ahol azok kerültek be a parlamentbe, akik nem tartják fontosnak a nemzeti irányvonalat, s csakhamar be is adták derekukat a szlovák kormányalakítónak. Így is lehet politizálni, csak kötve hiszem, hogy a nemzet hasznát látja ebben – fejtette ki a publicista.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A folytatásban a migránsválság témáját járta körül. Szerinte a német kancellárnak nagy a bűnössége abban, hogy ma közel-keletiek ezrei árasztják el Európát. Szerinte semmi újszerű sincs a Közel-Keleten uralkodó helyzet kapcsán, mert „ahol háború van ma, ott évekkel ezelőtt is az volt, ahol most nincs háború, ott pedig eleve sincs ok a menekülésre”. Véleménye szerint azért indult el a menekültáradat, mert valaki úgy döntött: szólni kell, hogy induljanak. Meg van oldva: hogyan és miből jöjjenek. Megjegyezte, közben „elhaladnak a leggazdagabb olajsejkségek mellett, s nem kopogtatnak be sem Kuvaitba, sem Ománba, sem az Emírségekbe”. Ezeket az embereket pénzelik valahonnan, jelentette ki.

Mint mondta, az ENSZ állítása szerint a következő ötven évben ismét meg fog duplázódni a lakosság száma a Földön, ami annyit jelent, hogy tizenötmilliárdan leszünk.

– Az igazi kérdés, hogyan leszünk ennyien. Afrika lakossága meg fog négyszereződni a világszervezet szerint. Ázsia és Dél-Amerika meg fog duplázódni, Észak-Amerika és Ausztrália lakossága stagnál, Európa őslakossága pedig rohamosan zuhan majd. Mi vagyunk tehát az egyetlenek, ahol csökken a „bennszülöttek” száma. Ezek az adatok mellé kell állítani a csinált népvándorlás kérdését – magyarázta Bayer. Ott növekszik majd a lakosság száma, ahol ma nincs elég élelmiszer, s ott csökken majd, ahol ma élelem tonnáit dobják ki, tette hozzá.

A termékenységi mutató Európában 1,3, Afrikában azonban haton felül alakul. Németország egyes részeiben, például Alsó-Szászországban ez a mutató 0,3. Az előadó szerint utódaink miatt kell törődnünk ezekkel a kérdésekkel. Mint ironikusan fogalmazott, Orbán Viktor magyar kormányfőn és még néhány uniós politikuson kívül „mindenkinek egyszerre ment el az esze”. Nem zárta ki, hogy zsarolják is őket. Európa ma, megítélése szerint, elveszítette minden alapösztönét. Párhuzamot vont a menekültek beáramlása és a terrortámadások között is, és annak a véleményének adott hangot, hogy nem csupa „cuki tekintetű bogarak” jönnek.

Az idegeneket és Európát kritizáló, gúnyos megjegyzésektől sem mentes előadásának végén pozitívumként említette azt, hogy hamarosan létrejön egy „kelet-közép-európai szövetség”, mely nemet fog mondani a migránsok korlátlan beáramlásra.