2024. május 3., péntek

Csatornákról és állami földekről

Kishegyesen járt a mezőgazdasági miniszter – A község polgármestere beszámolt az épülő Kúla–Kishegyes-csatornáról

Tegnap bácskai körúton vett részt dr. Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter. Kíséretében többek között ott volt Miodrag Petrović, az Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, Dragana Gođevac, a Mezőgazdasági Földterületekkel Foglalkozó Igazgatóság igazgatója és Nataša Milić, a Köztársasági Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Körútja során a mezőgazdasági miniszter és kísérete ellátogatott Kishegyes községbe is, ahol találkoztak Marko Rovčaninnal, Kishegyes község polgármesterével, Hallgató Imrével, a községi képviselő-testület elnökével és az önkormányzat más képviselőivel. A polgármester beszámolt Bogosavljević Boškovićnak az épülő Kúla–Kishegyes-csatorna munkálatairól, valamint a potoki víztározó tó terveiről.

A találkozót követően a mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a polgármesterrel és a község vezetőségével jövőbeli mezőgazdasági projektumokról tárgyalt.

– Öröm volt hallani az itteni aktivitásaikról, amelyek az előző periódusban folytak annak érdekében, hogy megnöveljék az öntözhető mezőgazdasági földek területét. Ez a projektum teljességében elkészült, és a minisztérium kész támogatni egy ilyen tervet. Az öntözés különösen fontos, mert évről évre tanúi vagyunk, hogy az esztendő egy részét extrém magas hőmérsékletek jellemzik. Gyakran mondom, hogy az extrém hőmérsékletek miatt veszítjük el a bevétel nagy részét. Ezért úgy gondolom, hogy ez a projektum valóban nagy segítség a mezőgazdaságunknak – nyilatkozta Bogosavljević Bošković.

A találkozón megbeszélések folytak az állami földekről és azok bérbeadásáról is. A miniszter elmondta, hogy Kishegyes községgel nem volt gond ezen a téren sem az előző, sem az idei évben. Az önkormányzat tiszteletben tartja a törvényeket, időben meghozza mezőgazdasági földterületekre vonatkozó programját, és idejében lefolytatja az állami földek bérléséért folyó árverést, hangoztatta Bogosavljević Bošković. Végezetül arról szólt, hogy az önkormányzat képviselőivel a mezőgazdasági termelőknek nyújtható állami támogatásokról is beszéltek. Az államnak és az önkormányzatnak közösen kell kialakítani az ideális támogatási konstrukciót a termelők számára, szögezte le.

– Az önkormányzat számára nagy megtiszteltetés, hogy fogadhatjuk a mezőgazdasági minisztert és munkatársait. Különösen azért öröm számunkra, mert egy olyan projektumról számolhatunk be, amely 40 év után ismét beindult. Nemcsak a projektum terve készült el, hanem a Kúla–Kishegyes–Svetićevo-csatorna kivitelezési munkálatai is elkezdődtek. A munkák a kúlai határban kezdődtek, és már a szeghegyi vasútállomástól 2 kilométerre tartanak. Ha elkészült a teljes projektum, akkor 10-11 ezer hektár terület válik öntözhetővé a község területén – nyilatkozta a találkozót követően Marko Rovčanin. A polgármester azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az állami földek bérbeadásának tervét készítő bizottság két évvel ezelőtt hozott egy olyan döntést, hogy egy gazdaság csak 25-30 hektár állami termőföldet bérelhet. Ez azért fontos, mert korábban olyan személyek, akik nem a község területén élnek, nagy mennyiségű földterülethez jutottak. Az általuk bérelt földterületet ma 20-30 községbeli családi műveli, mondta Rovčanin, majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzat ilyen módon is képviseli a kishegyesi polgárok érdekeit.

A találkozó után a mezőgazdasági miniszter és kísérete ellátogatott az Agri Romagna Kft. csirkefarmjára, ahol Tóth Attila igazgató fogadta őket. Ezt követően megtekintették a topolyai IM Topola Kft. húsgyárat is.