2024. április 19., péntek

Iskolanapot ünnepeltek Moholon

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár ellátogatott a moholi Novak Radonić Általános Iskolába

Az elmúlt évben a tartományi oktatási titkárság pályázatán nyert összegből fehér táblákat és számítástechnikai felszerelést vásárolt a moholi Novak Radonić Általános Iskola, amely az idén négy újabb pályázatot nyújtott be a titkársághoz különféle felszerelés vásárlására, az anyaországi testvériskolával való együttműködésre, valamint a pedagógusok képzésére.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár pénteki moholi látogatásán a többi között erről tárgyalt Snežana Došić iskolaigazgatóval. A megbeszélést követően a tartományi oktatási titkár megtekintette a tantermeket, majd a sportcsarnokban részt vett az iskolanapi ünnepségen, amelyen a diákok irodalmi, zenés-táncos műsorát tekintette meg a pedagógusok, a gyermekek szülei, valamint a helyi közélet és a testvériskolák képviselőinek jelenlétében.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy tavaly eredményesen pályázott a Novak Radonić Általános Iskola, és a tartományi titkárság pályázatain nyert 400 ezer dináros támogatásból fehér táblákat és számítástechnikai felszereléseket vásárolt, ezeket a diákok már használják. Kiemelte, hogy az iskola eredményes a projektumok tekintetében is. A budakalászi Kalász Suli Általános Iskolával ápolnak szoros testvériskolai kapcsolatot. A tartomány ezt a projektumot is támogatta a tavalyi év során. Nyilas Mihály elmondta, hogy az idén az iskola négy pályázatot nyújtott be a tartományi oktatási titkárságnak, a titkárság pedig igyekszik majd támogatni ezekben az intézményt:

– Azt látom a moholi általános iskolában, hogy az oktatás, a nevelés eredményes, korszerű, jól felszerelt az iskola, mindig igyekezett bővíteni ilyen értelemben, és az a támogatás, amely akár a tartománytól, akár más forrásokból érkezik, mind-mind jó helyre kerül. Az iskolában magyar és szerb diákok járnak, és nagyon fontos, hogy együtt tanulhatnak. A magyar nyelvű oktatást illetően eredményes a munka, és gyerek is van elég. Ez igen fontos számunkra az utóbbi időben, hogy legyen utánpótlás, és biztosítva legyen a magyar nyelvű oktatás Moholon – nyilatkozta Nyilas Mihály

Snežana Došić iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy az intézményben 423 diák tanul magyar és szerb nyelven, valamint 43-an vesznek részt a felnőttoktatásban. A diákok 60 százaléka tanul magyar nyelven, 40 százaléka pedig szerbül. Az iskolaigazgató kiemelte, hogy a tartomány eddig is jelentős összegeket fordított az iskola fejlesztésére. Elmondta, hogy az idén négy pályázatot nyújtottak be a tartományi oktatási titkársághoz, amely támogatásából a kisdiákoknak szekrényeket, a felnőttoktatáshoz számítástechnikai felszerelést szeretnének venni, illetve ismét pályáztak a budakalászi testvériskolával zajló együttműködés támogatására, valamint a pedagógusok képzésére.