2024. április 25., csütörtök

Zentán koncertezett a Kormorán

Péntek este a zentai Városi Sportcsarnokban, a becslések szerint mintegy ezerhatszázan voltak kíváncsiak az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Kormorán zenekar koncertjére, amelyen egyben adományokat is gyűjtöttek, a befolyt összeget a Zentai Közkórház CT-berendezésének a beszerzésére fordítják. A város első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából, Hódmezővásárhely és Gödöllő testvérvárosok támogatásával megrendezett hangverseny elején Almási István, Hódmezővásárhely és Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A koncerten a magyar folk-rock zenekar az új szerzemények bemutatása mellett a korai repertoárjából származó megzenésített versekből is előadott egy csokorra valót. A bő kétórás nagy sikerű koncert a Himnusz közös elénekelésével ért véget.

A Kormorán zenekar 1976-ban kezdte meg pályafutását, amikor is elsősorban megzenésített verseket adtak elő. Egy olasz zenekarral közös berlini fellépés után Koltay Gergely, a zenekar alapítója eldöntötte, hogy a magyar népzenét a modern rockzenével ötvözi. Az elmúlt negyven év alatt az együttes több száz albumot jelentetett meg, s számos koncerten lépett fel.

Az együttes hat évvel ezelőtt jelentős átalakuláson esett át, s ekkor kezdett el a Kormoránban énekelni Fehér Nóra moholi származású énekesnő is.

– Negyven évvel ezelőtt kialakítottunk egy különleges stílust, ez a folk-rock, melyben a népzenei gyökerű dallamok költői ihletettségű dalszövegekkel párosulnak. A színpadon a hegedű, a töröksíp, a furulya együtt játszik a rock hangszereivel, a gitárral, basszusgitárral és a dobbal. Azt gondolom, hogy az egyszerűség, a közérthetőség és a mindenki lelkében rejtőző ősi hagyomány az, ami sikerre vitte és viszi napjainkig a Kormorán zenéjét. Mindannyiunk életében fontos a haza, a nemzet, a becsület, ha ezeket őszintén fogalmazzuk meg, akkor könnyedén eljut a hallgatósághoz. Senkit sem másolunk, megyünk a magunk által megtalált ösvényen, ami a tiszta forrástól vezet, hegyeken völgyeken át, míg el nem jutunk az értő fülekhez, oda, ahol magyarul beszélnek, álmodnak, gondolkodnak – nyilatkozta a zenekar sikerének a titkáról a napilapunk munkatársának adott interjújában Koltay Gergely, a Kormorán vezetője. Az interjút teljes egészében a Magyar Szó e csütörtöki számában, a Tarka Világ mellékletben közöljük le.