2024. május 6., hétfő
választások 2016

Vučić uralja a médiateret

Ételcsomaggal és utazásokkal próbálják elnyerni a választók támogatását

Az EBESZ korlátozott választási megfigyelő missziójának értékelése szerint az április 24-i köztársasági, tartományi parlamenti és helyhatósági választásokra visszafogott kampány keretében készülnek a pártok. A békés hangulat ellenére több településről is olyan hírek érkeztek, hogy bizonyos politikai csoportosulások aktivistái megfélemlítéssel próbálják elnyerni a szavazók támogatását. A szerb kormány a médiumokra gyakorolt nyomását szintén túlságosan kifejezettnek értékelte az EBESZ.

Az egy hónapos időszakot felölelő jelentésben a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az államhatalom képviselői a kampány során nem választják el egymástól pártpolitikai és állami funkciójukat. A közszférában a nyomásgyakorlás különösen kifejezett, elsősorban a helyi önkormányzatokban próbálják zsarolással rávenni a közalkalmazottakat, hogy erre, vagy arra a politikai pártra szavazzanak.

Arra is több helyütt volt példa, hogy a választókat különböző segélycsomagokkal próbálják „meggyőzni”: a Szerb Haladó Párt aktivistái ételcsomagokat osztogattak, ingyenes orvosi vizsgálatokat, gyermekvédelmi foglalkozásokat tartottak, valamint utazást szerveztek nyugdíjasok számára. Erre Újvidéken, Antalfalván és Šiden is volt példa, írják a jelentésben az EBESZ megfigyelői.

Ami a médiát illeti, az EBESZ szakértőinek értékelése szerint mind jobban elmélyül a szerbiai médiaszféra elbulvárosodása, ez pedig ahhoz vezet, hogy egyre szűkül a tájékoztató jellegű tartalmak számára fenntartott hely, vagy műsoridő. A szerb kormány befolyásolja a médiát, húzzák alá a jelentésben, majd a közszolgálati Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió fontosságát hangsúlyozzák.

Az ellenzéki pártok arra is panaszkodtak a választási megfigyelő misszió munkatársainak, hogy pénzügyi nehézségeik miatt nem tudnak annyi óriásplakátot bérelni, mint szeretnének. Ezzel ellentétben az SZHP óriásplakátjai mindenhol ott vannak és vitathatatlanul uralják a településeket, fogalmaz az EBESZ.

Hasonlóan értékelte a kampányt az Újvidéki Újságíró Iskola is. A kampányt Aleksandar Vučić miniszterelnök, az SZHP elnöke uralja, aki a vizsgált 18 napból csak három napot nem jelent meg sehol, számolt be a felmérés eredményeiről Dubravka Valić Nedeljković, az intézmény képviselője.

A Társadalmi Kutatások Irodája (BIRODI) pedig azt vizsgálta, hogy a szerbiai televízióadók műsorában melyik politikus jelent meg leggyakrabban a választási kampány ideje alatt. Az SZRTV, a B92, a Prva, a Pink és a Happy tv-ben is Vučić szerepelt a leggyakrabban, méghozzá kizárólag pozitív kontextusban. Ami a haladó pártelnök pozitív fényben való feltüntetését illeti, a vizsgált tv-adók közül a Pink jár az élen. A Pink számára Vučić után Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke volt a második legérdekesebb politikus, azzal, hogy a róla szóló tudósítások mind negatív töltetűek.

A kampánycsend feltehetőleg semmilyen módon nem korlátozza a politikusok aktivitását, hiszen az aktuális állami tisztségviselők a kampánycsend ideje alatt is szerepelhetnek, fejtette ki Zlatko Minić, a Transzparens Szerbia képviselője. Mint hozzátette, a kampány ideje alatt az állami tisztségviselők visszaéltek az állami erőforrásokkal és szolgálati gépkocsival utaztak a különböző kampányrendezvényekre.