2024. május 16., csütörtök

Fiatalok a fiatalokért

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája öt évre szóló cselekvési tervet készített

Három éve működik Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, amelynek aktivistája, Bödő Marianna a legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismertette a 2020-ig terjedő időszakra szóló helyi ifjúsági cselekvési tervet. Erről beszélgettünk vele.

Az Ifjúsági Otthonban sorjáznak a rendezvények (Gergely Árpád felvétele)

Az Ifjúsági Otthonban sorjáznak a rendezvények (Gergely Árpád felvétele)

– Héttagú csapat: Újvári Zsombor, az ifjúsági iroda koordinátora, Krekuska Róbert, Bagi Szabolcs, Keibler Ildikó, Nagy József, Vígi László és jómagam állítottuk össze a terveket. Olyan fiatalok kapcsolódtak be a tervkidolgozásba, akik maguk is aktívak valamelyik civil szervezetben, fiatalokkal együtt dolgozva már tapasztalatokat szereztek. Egy-egy részterületet vállalva fogalmaztuk meg az öt évre szóló cselekvési tervet, amelybe beépítettük a több száz községbeli fiatal önkéntes internetes kérdőívkitöltése alapján kialakult elvárásokat is – kezdte Bödő Marianna, majd így folytatta:

Bödő Marianna (Gergely Árpád felvétele)

Bödő Marianna (Gergely Árpád felvétele)

– A cselekvési terv fő témakörök szerint felöleli a fiatalok intézményes és intézményen kívüli oktatását, hiszen a tanulás és különböző képzések alapozzák meg a fiatalok jövőjét, a tudásra tudnak építkezni, ezáltal érvényesülni. Szeretnénk a fiatalokkal megismertetni a korszerű oktatási módszereket, az iskolán kívüli oktatást is népszerűsítjük. Külön foglalkozni kell a tehetséggondozással, a hiányszakmák gyakorlati bemutatásával, gondolva az elhelyezkedési lehetőségekre. A fiatalok itthon tartása érdekében nagyon fontos lenne például a felsőoktatási intézmények kihelyezett tagozatainak a létrehozása. Szeretnénk megvizsgálni a felsőoktatás decentralizálásának a lehetőségeit. Ezzel összhangban az akcióterv a fiatalok foglalkoztatási kérdéseivel kiemelten foglalkozik. Munkavállalási gondjaik mindennaposak. Tavaly a foglalkoztatási minisztérium pályázatának köszönhetően hat fiatalnak tudtunk fél évre munkalehetőséget biztosítani, magánvállalkozóknál. A vállalkozók és a fiatalok is szabadon jelentkeztek a programra, a mi feladatunk volt összekapcsolni őket. A pályakezdő, vállalkozó szellemű fiatalok pályázhatnak támogatásért a START UP program keretében. Ezenfelül a Jumper programban ingyenes könyvelési, ügyviteli, marketingsegítséget tudunk nyújtani a fiatal kezdő vállalkozók számára. Külön foglalkozunk a szociálisan érzékeny csoportokkal, tehát a roma gyerekek felzárkóztatásával és a fogyatékkal élő gyerekek programjaival, mindkét területen jelentős eredményeket ért el községünk – mondta, majd hozzátette:

– A fiatalok tájékoztatása és kommunikációja témakörben létrehoztunk egy interaktív weboldalt, www.youthka.rs néven, amit maguk a fiatalok szerkesztenek, nekik szóló műsorok, médiatartalmak elkészítésére van lehetőség. Ezen keresztül közelebb tudjuk őket hozni az ifjúsági iroda munkájához. Igyekszünk kommunikációs csatornát létrehozni a diákparlamentek és a politikai döntéshozók között – mondta Bödő Marianna az ifjúsági iroda munkájáról, a cselekvési tervről, amelyben szerepelnek a szabadidő aktív és minőségi eltöltésére irányuló közös programok is, amelyekre már az általános iskolásokat szeretnék rászoktatni az önkéntesség elvének alkalmazásával.

Magyarkanizsán három éve újították föl az Ifjúsági Otthont, amely vonzó tartalmakkal, rendezvények szervezésével próbálja megmozgatni a község fiatalságát, hétvégeken szórakoztató rendezvényeket, ahogy ők mondják, bulikat tartanak. Minden korosztály számára nyitva áll az otthon, civil szervezetek is előszeretettel használják programjaik helyszínéül, konferenciákat, szakelőadásokat, esténként fitnesztornát stb. tartanak az épületben.