2024. május 8., szerda
Labdarúgás – bajnokok ligája

Saúl cselsorozata után előnyben az Atlético

A Bayern München ugyan többet birtokolta a labdát és több támadást vezetett az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-elődöntős párharc első meccsén szerdán este a Vicente Calderón Stadionban, de Saúl Níguez élményszámba menő cselsorozat után lőtt góljával a hazai csapat szerzett 1:0-s előnyt a visszavágóra.

Josep Guardiola, a bajorok trénere már a meccs előtt elégedetlen volt, kritizálta a madridi stadion gyepszőnyegét, mondván, túl hosszú a fű, ami nem igazán felel meg csapata sokpasszos játékának. Később már együttese teljesítményén bosszankodhatott, az első negyedórában a hazaiak játszottak ugyanis mezőnyfölényben, és egy egyéni akció végén a 11. percben az előnyt is magukhoz ragadták: Saúl Níguez igazán látványos cselsorozat végén David Alaba mellől a hosszú alsóba lőtte a labdát. A gól után átvette az irányítást a Bayern, Jan Oblaknak többször is játékba kellett avatkoznia, Alaba második félidei lövése pedig a felső lécről a gólvonal elé pattant – mindeközben Antoine Griezmann és Fernando Torres helyzetét Manuel Neuer hárította –, egyenlíteni azonban nem tudott. Hiába küldte pályára Guardiola az utolsó fél órában Franck Ribéryt és Thomas Müllert is, a játék képe nem sokat változott, az Atlético ismét remekül védte előnyét, és a visszavágón is vért fognak izzadni a bajorok, hogy feltörjék az Atlético védelmét – különösen, ha visszatér a mostani meccset sérülés miatt kihagyó alapember, Diego Godín. Nélküle is boldogultak azonban Diego Simeone tanítványai, az Atlético a legutóbbi 16 hazai BL-meccséből a 14.-en nem kapott gólt, és további érdekesség, hogy a madridi csapat mind a 17 olyan mérkőzését megnyerte, amikor a montenegrói Stefan Savić a kezdőcsapatban kapott helyet.

A találkozó után a meccs egyik legjobbja, a szlovén Oblak úgy fogalmazott, elérték céljukat: „Bebizonyítottuk, hogy megérdemeltük az elődöntőt, jogosan jutottunk el ebbe a fázisba. Kemény visszavágó vár ránk, de célunkat elértük: győztünk, és nem kaptunk gólt. A következő, Bayern elleni mérkőzésen százszázalékosan kell koncentrálnunk, bár vár ránk egy bajnoki is előtte. Tiszteljük a németeket, de nem félünk tőlük.” A madridi vezetőedző, Simeone értékelésében külön kiemelte a gólszerzőt: „Nagyszerű mérkőzés volt, mindenki hitt abban a munkában, amit elvégzett korábban és ezen a meccsen. Találatunk kiváló egyéni villanás eredménye, Saúl sokat fejlődött mostanában, ez nagyszerű hír számunkra. A továbbjutás kérdése még nem dőlt el, de szurkolóink támogatásával idegenben is betalálhatunk.”

A bajorok trénere egyetértett kollégája Saúl gólját illető véleményével, ugyanakkor csapata védelmének szerepét sem hagyta szó nélkül, rendkívül elégedetlen volt a látottakkal: „A második félidőben a megfelelő tempóra váltottunk. Az Atlético gólja briliáns volt, de a mi hibánk előzte meg, csak álldogáltunk a gólszerző körül. Egyáltalán nem vagyok elégedett azzal, ahogyan játszottunk, és nem örülök az eredménynek sem. Ha hagyjuk őket a visszavágón kontrázni és párharcokat nyerni, nagyon nehézzé tesszük a dolgukat.”

A visszavágót kedden, május 3-án játsszák a müncheni Allianz Arénában, az Atlético komoly előnye, hogy bármilyen győzelem, döntetlen, illetve 0:1-től eltérő egygólos vereség esetén bejut a fináléba – 0:1 esetén pedig hosszabbítást játszhat –, a Bayernnek tehát legalább kétgólos siker kell a biztos továbbjutáshoz.