2024. május 8., szerda

Siker Karcagon

A Szent Flórián vers- és prózamondó versenyen bácskossuthfalvi siker született

A Karcag és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány és a Karcag Városi Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága idén hatodik alkalommal rendezte meg a Szent Flórián vers- és prózamondó verseny döntőjét a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ dísztermében.

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolát Lak Ádám 6. a osztályos tanuló képviselte, aki a felsősök korcsoportjában kiváló 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára Éter P. Bettina volt. Ádám már negyedikes tanulóként is részt vett ezen a hagyományos szavalóversenyen, és első alkalommal is a dobogó felső fokán végzett.

– A karcagi, kunmadarasi, bácskossuthfalvi és más helyszínekről is érkezező versenyzőket dr. Kovács László, a kuratórium elnöke köszöntötte, és felelevenítette, hogyan is született meg a gondolata ennek a versenynek, mely immáron hagyománnyá vált. Ezt követően Galsi János plébános ismertette Szent Flórián életének történetét, hogyan vált az egyszerű sorsú katonából a tűzoltók védőszentjévé. A nemzetközi megmérettetésen alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok vettek részt. Versenyzőnek, felkészítőnek, zsűrinek és nézőnek egyaránt élmény volt ez a szombat délután. Az ovisok tánca és a kézműves-foglalkozás a szünetet is tartalmassá tette. A zsűri – Pámer Csilla, a Szabadkai Népszínház színésznője, Barna Sándor előadóművész Karcagról és Lévai Kálmán tűzoltó alezredes – kimagaslónak ítélte a gyerekek tűzről és a tűzoltókról szóló előadását – hallottuk a karcagi VI. Szent Flórián vers- és prózamondó verseny élménybeszámolóját Éter P. Bettina magyartanárnőtől, aki azt is elmondta, hogy a résztvevők dicsérő oklevelet, a helyezettek pedig könyvcsomagot és emlékszobrot kaptak.