2024. május 6., hétfő

Az ihletről is tudok

Nagydíj a topolyai gimnázium tanulóinak

A közelmúltban rendezték meg Szolnokon a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája, vagyis a TUDOK Kárpát-medencei döntőjét, amelyen ezúttal is több diák vett részt a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskolából.

A legjobb eredményt a Torda Dorina–Váradi Ibolya párosnak sikerült elérnie, akiknek Megihletődtünk című munkáját, amelyben a vajdasági magyar írók ihletettségét kutatták, a pszichológia szekcióban nagydíjjal jutalmazták. A minap közös munkáról, kutatásról, iskoláról beszélgettünk a lányokkal, akik jelenleg a gimnázium harmadik osztályába járnak.
– Az osztályfőnökünk, Mengyán Pletikosić Ildikó már több mint tíz éve készít fel diákokat a TUDOK-ra, és rengeteget mesélt erről. Ezért az osztályunkból öten úgy döntöttünk, hogy idén mi is nekivágunk – emlékezett vissza Ibolya, aki egyébként a Képes Ifjúság állandó szerzője. – Nem volt kérdés, hogy kivel fogunk együtt dolgozni, hisz Dorinával már tizenegy éve padtársak vagyunk. Szerintem ez is a sikerünk egyik titka, mivel senki más nem tud úgy együttműködni, mint mi.
A témaválasztással kapcsolatban arról beszéltek a lányok, hogy mivel mindketten rengeteget olvasnak, és a pszichológia is érdekli őket, nem mellékesen az osztályfőnökük is pszichológiát tanít, a művészetpszichológiára esett a választásuk. Kutatásukban olyan kérdésekre keresték a választ, mint például mitől is író az író, mi az, ami megihleti őket, miért nem tud minden ember művész lenni. A kutatás elején minden fellelhető szakirodalmat igyekeztek elolvasni, majd ezt követően tértek rá magára a kutatásra. Először is egy kérdőívet készítettek, amit harminchárom vajdasági magyar író töltött ki az interneten, ezek feldolgozása után az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének tíz hallgatójából alakítottak egy fókuszcsoportot, akikkel egy csoportos beszélgetést is készítettek, ami rendkívül hasznosnak bizonyult, ugyanis a szereplők egymásra is hatottak, és rengeteg információval szolgáltak.
– Szerintem az volt a jó, hogy nem reagáltuk túl ezt az egész dolgot, nem ezzel foglalkoztunk reggeltől estig, és miközben készítettük, akkor is rengeteget nevettünk – tette hozzá Dorina.
A tanulók még tavaly decemberben részt vettek a TUDOK vajdasági regionális konferenciáján, ahonnan sajnos nem jutottak tovább, véleményük szerint azért, mert téves volt a szekcióválasztás, ugyanis akkor az irodalmi szekcióban indultak el. Ezen később változtattak, és a február közepén Budapesten megtartott tematikus konferencián már mint pszichológiai kutatást mutatták be munkájukat, ahonnan tovább is jutottak a döntőbe, ahol szinte mindenki a depresszióval, a pánikbetegségekkel foglalkozott, így munkájuk eredeti témaválasztásával is kitűnt a többi közül.
Beszélgetésünk során természetesen a továbbtanulás kérdése is szóba került. Mint megtudtuk, mindketten Magyarországon képzelik el egyetemistaéveiket. Ibolya négyéves kora óta orvos szeretne lenni, míg Dorinát a jog és a politológia érdekli leginkább, éppen ezért a szoros kapcsolat ellenére is amennyiben jövőre is beneveznének a konferenciára, már külön kutatást kellene végezniük, ami közelebb áll a jövőbeli tanulmányaikhoz. Viszont ez a pszichológia terén szerzett tapasztalat sokat jelent mindkettőjüknek, hisz úgy gondolják, hogy egy ember csak akkor lehet igazi értelmiségi, ha több mindenhez ért, ha több mindenbe nyert betekintést tanulmányai során.