2024. május 6., hétfő

Ma van a munka ünnepe

Ma van a munka nemzetközi ünnepe, és az emberek világszerte megemlékeznek erről a dátumról. A majális a nemzetközi munkásmozgalom által kiharcolt ünnepnap és a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap.

Ezen a napon, 1886-ban, több ezer chicagói munkás vonult az utcára jobb munkakörülményeket és nyolc órás munkaidőt követelve. Ekkor kezdődött a munkások harca az elfogadhatóbb gazdasági és szociális státusért.

A hazai szakszervezetek évek óta figyelemfelkeltő megmozdulásokat szerveznek több hazai városban. Idén, mivel a majális egybe esik a pravoszláv húsvéttal, az Önálló Szerbiai Szakszervezetek Szövetsége közleményben kérte a dolgozókat, hogy töltsék ezt a katolikus ünnepet családjaik körében.    

A munkanélküliség és a kiegyensúlyozatlan munkaerőpiac az ország két legnagyobb problémája. Ezt Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter jelentette ki. Szerinte az általa vezetett tárca legfontosabb feladata, hogy csökkentse a munkanélküliséget és a feketegazdaságot, valamint betartassa a munkavédelmi előírásokat.