2024. május 5., vasárnap

Feszült hangulatban telt a munka ünnepe Franciaországban

Feszült hangulatban telt a munka ünnepe Franciaországban, a szakszervezetek hét év után először egységesen vonultak fel a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakozva vasárnap Párizsban.
A szakszervezetek menete több ezer ember részvételével délután fél háromkor kezdődött erőteljes rendőri felügyelet mellett. A szakszervezetek 70 ezer résztvevőről beszéltek, a rendőrség viszont 16 ezerre tette a párizsi megmozdulás résztvevőinek számát. 
Nem sokkal a kezdet után a menetelés eldurvult: esődzsekis, sisakos fiatalok kukákból szedett dobozokkal, üvegekkel támadtak rá a rend őreire "mindenki utálja a rendőröket" felkiáltással. A felvonulók nagy része ugyanakkor higgadtan vett részt az ünnepen.
Vasárnap délelőtt több francia nagyvárosban volt felvonulás, amelyek szintén nagyobb rendbontás nélkül zajlottak.
Az új munka törvénykönyvének egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány viszont lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban.