2024. május 1., szerda

Hatszázezer kubai menetelt a munka ünnepén Latin-Amerika baloldali kormányaiért

Az állami média szerint mintegy 600 ezer kubai vonult fel a munka ünnepén vasárnap a szigetországban Latin-Amerika baloldali kormányainak destabilizálása ellen tiltakozva.
"Ez a május elseje egyúttal jó alkalom arra, hogy elítéljük Amerikánk regionális integrációjának gyengítésére, illetve a baloldali progresszív kormányok destabilizálására tett kísérleteket" - jelentette ki a tömeg előtt Ulises Guilarte de Nacimiento, a Kubai Munkások Központjának főtitkára.
A kubai kommunista párt politikai bizottságának befolyásos tagja Brazíliát hozta fel példaként, ahol bizalmatlansági eljárás kezdődött Dilma Rousseff elnökkel szemben, amely Guilarte szerint valójában egy államcsíny része. A főtitkár úgy véli, hasonló zajlik Venezuelában is, ahol az ellenzék népszavazás segítségével szabadulna meg Nicolas Maduro államfőtől.
Guilarte szerint a bolíviai, az ecuadori és a salvadori vezetés is veszélyben van. Ezekben az országokban a gazdasági hanyatlás miatt amúgy is egyre növekszik az elégedetlenség a lakosság körében.