2024. május 5., vasárnap
ÉRDEKES HONLAPOK

Internetes közgyűjtemény és más érdekes honlapok

Nem egész egy évvel ezelőtt indult útjára az Országgyűlési Könyvtár által üzemeltetett Hungaricana (www.hungaricana.hu) elnevezésű portál, amely mintegy száz különböző intézmény anyagait tartalmazó közgyűjteményében a Mátyás korából származó ősnyomtatványoktól kezdve a képeslapokig minden megtalálható.

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

***

A magyar színjátszás múltjának kiemelkedő személyiségeivel kapcsolatos életrajzi adatok és egyéb információk mellett a www.szineszkonyvtar.hu oldalon a magyar színházi világgal kapcsolatos aktualitások is helyet kaptak, de ezenkívül színházi anekdotákból és érdekességekből is mazsolázhatunk, de népszerű zenés darabok kottái és dalszövegei is megtalálhatóak. A színlapok és nyomtatványok hivatkozás alatt régi jegyek, színlapok és grafikák digitális másolatait tekinthetjük meg, a Színházi élet konyhája hivatkozás alatt pedig népszerű magyar színművészek ételreceptjei közül válogathatunk.

***

Az interneten számtalan meteorológiai előrejelzést tartalmazó honlap van, amelyen különböző adatokon és ábrákon nézhetjük meg, hogy milyen időre is számíthatunk az elkövetkező napokban. Legtöbbjük leolvasásához némi szakértelem is szükséges. Ezzel szemben a www.wttr.in oldalon a legalapvetőbb adatokat (hőmérséklet, szélirány és szélerősség, látótávolság, a levegő nedvességtartalma és a várható csapadékmennyiség) olvashatjuk le három napra előre. Az oldal automatikusan érzékeli, hogy honnan jelentkezünk be, s így ennek a beállításával sem kell fáradoznunk.

***

A Fotojet (www.fotojet.com) online képszerkesztőnek köszönhetően kezdőként is nagyszerű kollázsokat, képeslapokat és plakátokat készíthetünk. Az oldalon mintegy 500 különböző sablon áll a rendelkezésünkre, amelyek közül csak ki kell választanunk a számunkra megfelelőt, amelyet tetszés szerint korrigálhatunk, majd pedig egy kattintással hozzáadhatjuk a szerkeszteni kívánt fotónkat. Természetesen saját szöveget is adhatunk az alkotásunkhoz, amelyet akár meg is oszthatunk a Facebookon.

***

A www.beam.venngage.com internetes címen található diagramszerkesztővel különösebb előtudás nélkül is készíthetünk különböző diagramokat, amelyeket a későbbiekben felhasználhatunk írásainkban, de ezenkívül a Facebookon, s más közösségi oldalakon is megoszthatjuk ezeket.

***

A francia titkosszolgálat, a DGSE hírszerzői által 21 évvel ezelőtt elsüllyesztett Greenpeace zászlóshajójának a roncsát kutathatjuk fel virtuálisan a www.rainbow-warrior.info internetes cím alatt. Az oldalon egy interaktív filmet nézve ismerkedhetünk meg a hajó történetével, illetve járhatjuk be az új zélandi Auckland kikötőjében elsüllyesztett hajót.