2024. május 6., hétfő

Nem hiszem el

Rendhagyó kötetbemutatóra invitáltak bennünket csütörtökön délután a csókai Városi Könyvtárba: Szemerédi Fanny Nem hiszem el című naplóregényét Horváth Noémi, a könyvtár munkatársa mutatta be. Az esemény attól volt különösen izgalmas, hogy a könyv szerzője mindössze 11 éves!

A naplóregényt, amelyet a Csóka Művelődési és Oktatási Központ adott ki a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, a 2004-es születésű Szemerédi Fanny a negyedik általánost elvégezvén vetette papírra a szünidő alatt, saját bevallása szerint elsősorban a maga szórakoztatására, mivel – és ezt Noémi is megerősítette – már az összes őt érdeklő könyvet elolvasta a könyvtárban, ezért úgy gondolta, ő is ír egyet. És ez még nem minden: a regényt háromrészesre tervezte, a második rész kézirata már el is készült, jelenleg a harmadikon dolgozik.
Fanny már nagyon korán elkezdett érdeklődni az irodalom iránt – aktívan is (persze olvasni is imád). Amikor még nem is tudott írni, már akkor diktált az anyukájának szövegeket, amiket a rajzai mellé szánt. A bemutatón jelen lévő tanító nénije, Hudák Edit tanúsította, hogy az iskolában a kezdetektől kitűnően fogalmazott, és azonnal látni lehetett, hogy a tehetsége valahol az irodalom, a zene és a képzőművészet háromszögében fog majd kibontakozni. A magyartanárnője, Mraznica Márta mindezt megerősítette; egyébként ő javasolta a könyvet megjelentetésre, miután elolvasta a kéziratot.
A megtörtént elemeket is tartalmazó, de egyébként fiktív naplóregény elejéből egy rövid ízelítőt is meghallgathattunk a szerző felolvasásában, a tartalmáról pedig annyit tudhattunk meg, hogy egy kislányról szól, akinek szép az énekhangja, és amikor a Németországban élő nagyiját meglátogatja, az úgy dönt, menedzselni fogja, ezért benevezi egy tehetségkutatóra – ám ekkor közbejön az anyuka súlyos betegsége…
Az estre ellátogató közönség hamar megtudhatja a folytatást, mivel a kiadó minden jelenlévőnek ajándékozott egy-egy példányt a kötetből.