2024. május 4., szombat

Készül a hulladékátrakó állomás Zentán

Jövőre már odahaza is szelektáljuk a szemetet – Kétkannás módszerrel történik majd a begyűjtés

A szabadkai székhelyű Regionális Hulladéktároló Kft. a jövő év elején el kell, hogy kezdjen üzemelni. Attól fogva tehát a Szabadkán, Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán, Csókán, Kishegyesen és Törökkanizsán gyűjtött hulladék szelektálva a regionális hulladéktárolóban köt ki.

Előtte azonban minden érintett településen ki kell alakítani az előirányzott átrakóállomást, illetve hulladékudvart. Zentán kétfunkciós lesz az átrakóállomás, egyik része a kommunális hulladék átrakására szolgál, a másik része pedig a hulladékudvar lesz, ahová szelektív hulladékot lehet bevinni. Ennek kiépítéséhez a múlt héten megkezdődtek a tereprendezési munkálatok. Jövő év elejétől tehát a hulladékot, amit Zenta község területén összegyűjtenek, az átrakóállomásra viszik, amely a mostani szeméttelep előtti területen épül fel, és amint elkezd üzemelni, a régi szeméttelep megszűnik, és a helyét revitalizálják.
Lőrinc Király Lívia, a zentai községi közigazgatási hivatal környezetvédelmi szakmunkatársa elmondta, hogy az átrakóállomáson különböző konténerek lesznek a műanyagnak, a fának, külön plató lesz a fémhulladéknak, az építkezési hulladéknak, a guminak, az olajoknak, zsíroknak, az elektronikus hulladéknak, és a begyűjtött kommunális hulladékot tömörítve szállítják a regionális tárolóba:
– A lakosságtól előreláthatóan kétkannás módszerrel gyűjtik be a szemetet. Az egyik kukába a kommunális hulladékot kell majd gyűjteni, a másikba pedig az újrahasznosíthatót, mint amilyen pl. a konzervdoboz, a papír, a műanyag palack. Ezeket valószínűleg két külön időpontban fogják elszállítani. Ilyen kukákat a Regionális Hulladéktároló Kft. fog biztosítani a lakosoknak. A szemét helyi begyűjtését továbbra is a kommunális vállalat munkásai végzik. A kommunális szemetet összepréselik, és tömörítve szállítják el. A hulladék begyűjtéséhez valószínűleg új kukásautót is kapnak, de a régieket is használni fogják – mondta, majd így folytatta:
– A hulladékudvar olyan előszelektáló, gyűjtő, átmeneti tárolóhely lesz, ahová a lakosok elhelyezhetik a nem rendszeresen keletkező hulladékaikat. A hulladékudvar csak a háztartásokban – tehát nem az iparban vagy vállalkozásokban – képződő hulladék befogadására szolgál. A szolgáltatás a kommunális hulladékgyűjtési szolgáltatás elválaszthatatlan része, mivel főként azoknak a hulladékfajtáknak az átvételére szakosodott, amelyek a háztartási hulladékgyűjtőkbe nem helyezhetők, illetve a lomtalanítási akciók során nem lettek elszállítva. A háztartásban keletkezett veszélyes anyagok átadására is megoldást jelent a hulladékudvar. A hulladékudvarba beszállított hulladékokat átvételkor megfelelő képzettségű kezelőszemélyzet mérlegeli, és minőségét rögzíti. A hulladékudvarban az alábbi hulladékok helyezhetők el: papír, műanyag, üveg, fémhulladék, zöldhulladék, építési törmelék, gumiabroncs, bútor, lom, elektromos háztartási készülékek, hűtők, akkumulátorok, szárazelemek, növényvédő szerek és csomagolóanyagaik, festékes göngyöleg, használt sütőzsiradék. Előreláthatóan a hulladékudvarban új munkahelyek is nyílnak majd – mondta az illetékes.