2024. május 3., péntek

Árvízveszély Szerbia keleti és déli régiójában

A kiadós esőzés miatt ismét árvíz fenyegeti az ország középső, déli és keleti régióját. A Déli–Morava, a Toplica, a Bjelica és a Rzava forrásánál eddig enyhén emelkedett a folyók vízállása. A Rasina, a Garski záporpatak és a Ribarska folyó kilépett medréből, ám egyelőre egyik sem öntött el nagyobb területet.

Kruševac környékén éjszaka 56 liter eső esett négyzetméterenként, így a záporpatak vízszintje elkezdett növekedni.
Az ország déli és keleti régiójában a meteorológiai szolgálatok előrejelzésének mentén másodfokú, narancssárga riasztást rendeltek el. Ebben a régióban négyzetméterenként 20-50 liter esőre számítanak.
Hétfőről keddre virradó éjszaka az ország délkeleti területein 20-45 milliliter eső esett, Užice és Zlatibor környékén pedig 25 milliliter, nyilatkozta a közszolgálati tévéadónak Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet a vízállás megfigyelésével megbízott részlegének vezetője. A Morava vízgyűjtő területén az éjszaka folyamán átlagban 10-20 milliliter eső esett, Vajdaságban pedig 5 milliliter. Vladiković szerint a következő két napban számottevő csapadékra lehet számítani.