2024. május 8., szerda

Bajorország még nem fordul alkotmánybírósághoz Berlin menekültpolitikája miatt

Bajorország egyelőre nem panaszolja be az alkotmánybíróságnál a szövetségi kormányt a menekültpolitikája miatt - mondta a bajor igazságügyi miniszter egy hétfői lapinterjúban.

Winfried Bausback a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapnak azt mondta, hogy "legalábbis jelenleg" nincs szükség az alkotmánybírósági eljárás megindítására, mert a menekültek száma csökken, "enyhül a nyomás", így nem tartható az az érvelés, amelyre az eljárást felépítették volna, jelesül hogy a Németországot a bajor-osztrák határon elérő menekülthullám "veszélyezteti Bajorország tartomány cselekvőképességét és önálló államiságát".

A bajor kormány január végén hivatalos levélben fordulatot követelt a szövetségi kormánytól a menekültpolitikában, és alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem teljesíti a követelést. Angela Merkel kancellár csak a múlt héten válaszolt a levélre, jelezte, hogy másként képzeli el a menekültválság kezelését, mint a bajor kormány.

Winfried Bausback erről a FAZ-nak elmondta, hogy a kancellár ugyan "valóban nem fogadta el érveinket", de "mégis reagált, és a lényeget tekintve elkezdte követni a mi irányvonalunkat".

Horst Seehofer tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az interjúra reagálva hétfőn Münchenben a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy még nem mondták ki az utolsó szót, a tartományi kormány legkorábban a május 10-i ülésén dönthet az alkotmánybírósági eljárásról.

A határőrizetet végző szövetségi rendőrség hétfőn megjelent adatai szerint áprilisban 5485 menedékkérő érkezését regisztrálták. Márciusban 5500, februárban 38 570, januárban 64 700 menedékkérő lépett be az országba a hatóság kimutatása szerint.