2024. május 5., vasárnap

Nem hosszabbították meg a helyi járulékot Erzsébetlakon

A bánáti Erzsébetlakon nem sikerült a helyi járulék meghosszabbítására megtartott referendum, amelyet a választásokkal egy időben tartottak meg. A végleges adatok szerint a szavazásra jogosultaknak a 38,3 százaléka, vagyis 442 szavazati joggal rendelkező személy szavazott igennel. Az 1153 szavazópolgár közül 643-an járultak az urnák elé, vagyis a szavazásra jogosultaknak az 55,8 százaléka. A referendum az esetben lett volna érvényes, ha a szavazati joggal rendelkezőknek több mint a fele igennel szavaz. A referendum sikerességét az is fékezte (mint sok más bánáti településen), hogy a lakosok egy része keveset tartózkodik itthon (külföldi munkavállaláson vannak). Ők vagy nem jönnek haza a szavazáskor, vagy egyszerűen már nem foglalkoztatja őket a falujuknak a sorsa. Erzsébetlakon 140 ilyen személyről tudnak, akik viszont a településen élőkként vannak nyilvántartva.
A közel másfél ezer lakosú, vizekkel övezett Erzsébetlak (Belo Blato) vezetősége mégis úgy gondolja, hogy a falunak szüksége van a helyi hozzájárulásra, hogyha fejleszteni akarja, vagy legalább a jelenlegi szinten meg szeretné őrizni a kommunális javait és működtetni a faluban működő egyesületeit. Számításaik szerint a helyi járulékból – éves szinten – mintegy kétmillió dinár folyt be. Ekkora összegből biztosítani lehetne legalább az önrészt a közművesítési beruházásokhoz. A legfontosabb feladat most a szennyvízelvezető hálózat kiépítése, amelynek összértéke eléri a 120 millió dinárt, és amelynek elkészült az építési terve. Ehhez a beruházáshoz csatlakozna a szennyvíztisztító megépítése is, amely ötvenmillió dináros beruházás, s amelynek felét a svéd kormány biztosítaná.
A jelenlegi helyi járulékot 2011-ben szavazták meg, és ez év május 31-éig fizetik. Akkor is „második nekifutásból” sikerült megszavaztatni. Ezért a helyi közösség vezetősége azt tervezi, hogy hat hónap elteltével újra referendumot ír ki a helyi járulék bevezetésére.